Stad

NL
V

Samenwerken voor een betere G-Buurt: 'Laat je stem horen, het is jullie buurt!'

11 oktober 2020, 11.00 uur · Aangepast 14 oktober 2020, 14.26 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam

Stadsdeel Zuidoost is populair en volop in ontwikkeling, maar er zijn ook problemen. Bijvoorbeeld in de G-buurt en dan met name de G-buurt noord. Om dat te veranderen hebben de gemeente, woningcorporatie en de bewoners de handen ineen geslagen. De geplande nieuwbouw in de aangrenzende E-Buurt zal bij de aanpak van de G-buurt een belangrijke rol gaan spelen. Het AT5-programma Bouw Woon Leef gaat langs in de G-buurt.

Ontwikkelbuurt

De gemeente heeft van de G-Buurt een ontwikkelbuurt gemaakt. Bewoners in een ontwikkelbuurt hebben minder kansen en mogelijkheden dan hun stadsgenoten. Door van een buurt een ontwikkelbuurt te maken, krijgt deze een aparte status in de beleidsvorming.

Er wordt een plan opgesteld om de buurt onder andere leefbaarder te maken, de kwaliteit van de woningen te verbeteren, de sociaal-economische positie van de bewoners te verbeteren en een koppeling te maken met stedelijke ontwikkelingsgebieden.

Onder andere de nieuwbouw in de aangrenzende E-buurt, moet de G-buurt een positieve impuls geven. Maaike Romans van de gemeente Amsterdam legt uit hoe dat in zijn werk gaat. ‘We hebben gekeken naar hoe we echt die verbinding kunnen leggen. Bijvoorbeeld door de nog aan te leggen openbare ruimte in de E-buurt over te laten gaan in de G-buurt. Maar ook door de voorzieningen in de G-buurt zo aantrekkelijk te maken dat iedereen daar heen wil.’

Astrid Harrie
Quote

Ik zou het in plaats van problematiek willen hebben over uitdagingen

neumine marshall

Aanpak ligt ook bij bewoners 

Naomi Belgrave en Neumine Marshall zijn de voorzitters van de bewonerscommissies Geldershoofd en Gravestein. Neumine Marshall is positief over de ontwikkelingen in de G-Buurt. 'Ik zou het in plaats van problematiek willen hebben over uitdagingen.'

Samen met de gemeente en de corporatie gaat ze de uitdagingen aan. 'De samenwerking tussen het stadsdeel, Rochdale en de bewonerscommissie begint nu wel de goede kant op te gaan.' Er wordt namelijk ook aan de bewoners gedacht, die door de renovatie in de G-Buurt hun huis uit moeten.

 

Neumine Marshall

Vierhonderd woningen

Ongeveer vierhonderd nog te bouwen woningen, verdeeld over de E- en K-buurt, zijn beschikbaar voor deze bewoners. Neumine Marshall kan niet wachten. 'Ik kijk hier naar uit met veel excitement, en vele buren met mij. Ik weet dat met name de twintigers en de dertigers zich erop verheugen hier een woning te kopen.'

Dat de aanpak van de buurt ook bij de mensen zelf ligt is iets wat Naomi Belgrave, voorzitter bewonerscommissie Geldershoofd, de bewoners wil meegeven. ‘Laat je stem horen, laat horen wat je wil, doe mee aan activiteiten, het is jullie buurt!’

Nog de hele maand is Bouw Woon Leef in Zuidoost. Er zijn ontmoetingen met onder andere Graziella Hunsel (ZO!City) en Charity Reingoud (Prospect Eleven) en met bouwers, architecten en ontwikkelaars.

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in en om Amsterdam.