Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema op longlist voor prijs beste burgemeester ter wereld

13 oktober 2020, 13.47 uur · Aangepast 13 oktober 2020, 14.07 uur · Door Redactie

Burgemeester Femke Halsema staat op een lijst met zestig burgemeesters van over de hele wereld die meedingen naar een prijs voor burgemeesters: de World Mayor Prize. De prijs staat dit jaar in het teken van de coronacrisis en de aanpak daarvan.

De prijs wordt sinds 2004 uitgereikt door de City Mayors Foundation, een internationale denktank die zich bezighoudt met stedelijke vraagstukken. De longlist is een open lijst en dat betekent dat iedereen een burgemeester kan nomineren.

Compassie en veiligheid

Burgemeesters die kans willen maken op de titel moeten volgens de City Mayors Foundation leiderschap getoond hebben tijdens de coronacrisis en hun gemeenschap veiligheid en zekerheid geboden hebben. 'We zijn op zoek naar burgemeesters die uitstekende management- en sociale vaardigheden hebben. Maar belangrijker nog is dat zij compassie getoond hebben richting de mensen die zwaar getroffen zijn door het virus', zo staat op de site van de stichting.

Naast Halsema is ook burgemeester Giorgio Gori van Bergamo genomineerd. Die stad in Italië werd zwaar getroffen tijdens de eerste coronagolf begin dit jaar. Op de longlist staan ook burgemeesters van steden op andere continenten.

Eerdere winnaars

In het verleden wonnen burgemeesters van Athene, Melbourne en onder andere Mexico Stad de prijs. De laatste keer (2018) ging de eer naar burgemeester Valeria Mancinelli van de Italiaanse stad Ancona.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938