Start van hoofdcontent

Stad

nl

The Seafood Shop krijgt na 2,5 jaar procederen gelijk: haring eten in winkel mag

15 oktober 2020, 20.30 uur · Aangepast 15 oktober 2020, 20.45 uur · Door Redactie

Na jarenlang procederen heeft viswinkel The Seafood Shop in de Leidsestraat gelijk gekregen: een broodje haring of kibbeling ter plekke opeten is toegestaan. Dat oordeelt de Raad van State. Toch is er geen reden voor een feestje: de eigenaren zien zich genoodzaakt om de winkel te sluiten.

De viswinkel werd de laatste jaren het symbool van de nieuwe regels van de stad om toeristenwinkels te weren uit de binnenstad. Zo'n tweeënhalf jaar geleden kregen de eigenaren van de gemeente te horen dat zij de verkoop van al het eten voor directe consumptie moesten staken, omdat het pand geen horecabestemming heeft. Op straffe van sluiting.

Juridisch steekspel

Wat volgde was een juridisch steekspel, waarbij de viswinkel meerdere keren met de gemeente voor de rechter stond om het gelijk te halen. De eigenaren overwogen de winkel vorig jaar zelfs al te sluiten. 'Onze vader heeft hiervoor 28 jaar een viswinkel gehad, dus het was voor ons de normaalste zaak van de wereld om een broodje haring te verkopen dat ter plekke kan worden opgegeten', aldus eigenaar Pepijn de Visscher.

De hoogste rechter oordeelde gisteren dat het verbieden van de verkoop van al het eten voor directe consumptie te ver gaat, omdat de gemeente tegelijkertijd ook stelt dat een portie kibbeling of broodje haring ter plekke moet kunnen worden genuttigd in een viswinkel.

'Bitterzoet'

'De overwinning is bitterzoet', aldus De Visscher. 'Het is gerechtigheid voor de hele visbranche, maar de winkel staat er financieel slecht voor. We zien ons genoodzaakt de winkel te sluiten. De coronacrisis, maar ook de jarenlange rechtszaak heeft ons parten gespeeld. Het was echt een droom om een kwalitatieve viswinkel aan de binnenstad toe te voegen, die droom gaat niet meer lukken.'

Hij hoopt dat een andere visboer de winkel wil overnemen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938