Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bloemen in Oosterpark voor onthoofde Franse leraar en het vrije woord

22 oktober 2020, 14.50 uur · Aangepast 23 oktober 2020, 09.57 uur · Door Redactie

Bij het beeld De Schreeuw in het Oosterpark zijn vandaag bloemen neergelegd voor de Franse leraar Samuel Paty die een week geleden om het leven kwam bij een terreurdaad.

Paty werd in een Parijse voorstad op straat onthoofd door een 18-jarige Tsjetsjeense moslimextremist, die later door de politie werd doodgeschoten. Aanleiding voor de terreurdaad was het tonen van spotprenten van de profeet Mohammed. Paty wilde daarmee in zijn klas een discussie over de vrijheid van meningsuiting voeren.

Theo van Gogh

Bij het beeld De Schreeuw in het Oosterpark liggen inmiddels enkele tientallen bossen bloemen. Het beeld is een monument ter nagedachtenis aan regisseur en opniemaker Theo van Gogh. Van Gogh werd in 2004 op straat vermoord, ook tijdens een terreurdaad. Het initiatief om bloemen te leggen bij het monument voor de Franse leraar is afkomstig van de Amsterdamse Judy Frijling, die een oproep plaatste op Twitter.

Wethouder Moorman heeft namens het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders ook bloemen gelegd.

NH

De dood van Paty leidde in Frankrijk tot protesten en massale herdenkingen. In heel Frankrijk werd een minuut stilte voor hem gehouden. Ook onder Amsterdamse leraren is de moord op Paty onderwerp van gesprek. In een post op Instagram schreef burgemeester Halsema gisteren geluiden binnen te krijgen van leraren die zich onveilig voelen.

'Laat één ding duidelijk zijn: in deze stad koesteren wij de vrijheid om te denken en te vinden wat je wil. Het vrije woord van de één kan nooit door een ander gebruikt worden als een excuus voor intimidatie of geweld. Wij staan voor onze leraren die onze kinderen voorbereiden op een bestaan als vrije en kritische burgers. Geweld en gewelddadig extremisme, van wie ook, zullen door ons worden bestreden.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938