Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

GGD wil ziekenhuizen ontzien: 'Bel je huisarts als je covid hebt'

22 oktober 2020, 15.31 uur · Aangepast 23 oktober 2020, 12.02 uur · Door Redactie

Huisartsen worden op dit moment opgeleid om coronapatiënten te monitoren en behandelen. Door vroeg te beginnen met een behandeling wil de GGD het aantal ziekenhuisopnames beperken. Dat zegt de directeur van GGD Amsterdam José Manshanden in een interview met AT5.    

AT5

De ziekenhuizen in de stad hebben de reguliere zorg afgeschaald en het aantal patiënten neemt nog steeds toe. De GGD kijkt daarom samen met andere zorginstanties in de stad naar nieuwe mogelijkheden om de ziekenhuizen te kunnen ontlasten. Huisartsen moeten daarom positief geteste coronapatiënten gaan monitoren en eventueel behandelen, om te voorkomen dat zij in het ziekenhuis terecht komen.  

'Er zijn meer mogelijkheden voor huisartsen om er al sneller bij te zijn', zegt José Manshanden. In de eerste golf werd er minder en pas in een later stadium getest. Daardoor is het moeilijk om er vroeg bij te zijn, legt Manshanden uit. 'Je ziet nu dat de medici geleerd hebben van de eerste golf en bedenken wat je al kan doen in een vroeg stadium.'

Quote

'Er zijn meer mogelijkheden voor huisartsen om er al sneller bij te zijn'

josé manshanden, directeur ggd amsterdam

'Er moeten dan mensen getraind worden, er moeten ook spullen voor aangeschaft worden en dat begint nu te komen', vertelt Manshanden. Huisartsen kunnen straks het ziekteverloop van patiënten monitoren en eventueel al medicijnen of zuurstof toedienen wanneer nodig. 'Huisartsen willen dat heel graag doen, dus dat zou fantastisch zijn. Preventie is beter dan genezen'.

Huisartsen trokken in de media al eerder aan de bel. Zij wilden meer betrokken worden bij de behandeling van corona patiënten, zo wilden zij ingelicht worden wanneer een van hun patiënten positief getest zou worden. De GGD reageert met dit nieuwe beleid dus op deze oproep. Echter moet niet de GGD, maar de patiënt zelf de huisarts inlichten. 

In onderstaande video is het hele interview met José Manshanden terug te kijken. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938