Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

De Straten in de Nilda Pintostraat: 'Ik ga NIET weg uit de Bijlmer'

24 oktober 2020, 21.02 uur · Aangepast 18 november 2020, 12.15 uur · Door Redactie

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag zijn we in de Nilda Pintostraat in Zuidoost.

Zuidoost is al lang niet meer alleen de plek van hoge flats en monotone gebouwen. Er wordt volop gebouwd aan woningen en er komen steeds meer nieuwe panden bij. Deze keer bezoeken we de Nilda Pintostraat in de wijk Ganzenhoef. Met de bewoners bespreken we of het een beetje fijn wonen is en of er sprake is van gentrificatie.

We ontmoeten allereerst Nina, zij is geboren en getogen in Zuidoost. Nina is één van de gidsen van de door jongeren georganiseerde Bims Tour. Dit initiatief moet het stereotype woonbeeld voor nieuwe bewoners van de Bijlmer ontkrachten. De gidsen van de Bims Tour brengen nieuwe en bestaande bewoners samen en geven hen een rondleiding door hun eigen stadsdeel.

Verder gaan we langs bij Priscilla Vaudelle. Ook zij woont al haar hele leven in dit stadsdeel en is mede-oprichter van het collectief Lost Project. We gaan met haar in gesprek over haar carrière als theatermaker en haar visie op de huizenmarkt. Priscilla blijft graag in Zuidoost wonen, maar vraagt zich af: is dat nog wel haalbaar in de toekomst?

Tot slot bezoeken we architect Peter Dautzenberg. Naast zijn werk als architect is hij ook voorzitter van het Bijlmermuseum en al 40 jaar woonachtig in Zuidoost. De met sloop bedreigde flat Kleiburg is door zijn inzet blijven bestaan. Volgens Peter moet er veel minder gesloopt worden maar juist het stukje geschiedenis van Zuidoost bewaard blijven.

De Straten van Amsterdam is ook op YouTube te vinden. 
Al meer dan duizend keer klopte De Straten van Amsterdam aan bij Amsterdammers. Dat deden we door heel Amsterdam. Op deze kaart zie je waar we allemaal geweest zijn!