Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Er komt een pauzeknop voor Amsterdammers met schulden

26 oktober 2020, 10.43 uur · Aangepast 26 oktober 2020, 11.23 uur · Door Redactie

De gemeente gaat een pauzeknop invoeren om te voorkomen dat schulden van Amsterdammers te hoog oplopen. Als gebruik wordt gemaakt van de knop komen er even geen incasso’s of aanmaningen meer totdat er een oplossing is gevonden. 

Veel Amsterdammers zitten door de coronacrisis zonder baan waardoor er steeds meer mensen in financiële problemen zullen komen. Wethouder Moorman (Armoede) laat weten dat ongeveer een kwart van de Amsterdammers op de een of andere manier kampt met schulden. Daarnaast hebben ongeveer 25.000 mensen ook betalingsachterstanden.

Na de kredietcrisis duurde het gemiddeld vijf jaar voordat mensen met schulden aanklopten voor hulp. Vaak zijn in de tussentijd de schulden enorm opgelopen en zijn er vaak ook andere persoonlijke problemen bijgekomen. 

Pauzeknop

Om te voorkomen dat schulden te hoog oplopen voert de gemeente dus de pauzeknop in. Dan worden de schulden bevroren. Moorman heeft overeenstemming bereikt over een collectieve regeling met de belangrijkste schuldeisers zoals woningcorporaties, energiebedrijven en telecombedrijven. Een deel van die bedrijven is bereid de schulden direct te bevriezen als diegene zich meldt voor hulp.

Kredietbank

De gemeentelijke Kredietbank, die leningen verstrekt aan Amsterdammers die vanwege een laag inkomen niet bij commerciële banken terechtkunnen, sluit een akkoord met de schuldeisers. De Kredietbank neemt dan het restant van de schulden over. De Amsterdammer moet af gaan betalen bij de Kredietbank.

'Kleinere' schulden

Mensen met schulden tot vijfduizend euro kunnen dit bedrag direct lenen bij de Kredietbank. Dan kunnen ze hun schuld in één keer aflossen. De lening bij de Kredietbank moeten ze dan in termijnen afbetalen en tegen een rente van 3 procent. 

Als de proef slaagt, wordt de pauzeknop ook landelijk ingevoerd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938