Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

'Burgemeesters pleiten voor oud en nieuw zonder vuurwerk'

2 november 2020, 22.05 uur · Aangepast 3 november 2020, 08.46 uur · Door Redactie

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, pleiten voor een vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw. Dat schrijft het AD.

Zowel de verkoop als het afsteken van vuurwerk zou daarmee verboden worden. 'Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten, het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee', verklaart voorzitter Hubert Bruls volgens de krant.

De bedoeling is dan ook om op deze manier de zorg en politiediensten te ontlasten. 

Extra druk door vuurwerkslachtoffers

Eerder werd vanuit de Tweede Kamer al opgeroepen om dit jaar een vuurwerkverbod in te stellen. Verschillende partijen stelden dat 'honderden vuurwerkslachtoffers zorgen voor nog meer druk op de Eerste Hulp, boa's en agenten'.

Vuurwerkverbod Amsterdam

Sommige gemeenten, waaronder Rotterdam, kozen daar al voor. Maar het Amsterdamse college bleef daar terughoudend in. Terwijl er eigenlijk al een afsteekverbod zou komen dit jaar. Maar dat werd uitgesteld, juist vanwege de coronacrisis.

Volgens burgemeester Halsema zou er te veel druk komen te staan op handhavers, als zij zowel de coronaregels als het vuurwerkverbod moeten handhaven. Ook zouden juridische en financiële risico's een rol spelen.

Landelijk

Landelijk gezien zijn vooralsnog alleen vuurpijlen en knalvuurwerk verboden. Maar als het aan het Veiligheidsberaad ligt, gaat ook de verkoop en het afsteken van overig vuurwerk dit jaar niet door.

Een woordvoerder van Halsema laat weten dat de burgemeester 'groot voorstander' is van een verkoopverbod. 'Dat gaat verder dan alleen een afsteekverbod. Handhaving van het afsteekverbod kon dit jaar niet vanwege het ontbreken van een verkoopverbod: er waren grote juridische risico’s en een groot probleem in de handhaving omdat het overal vrij te verkrijgen was. Een verkoopverbod lost beide problemen op.'

De Tweede Kamer debatteert deze week over een algeheel verbod.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938