Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam lijkt vooralsnog niet in beeld voor avondklok door daling besmettingen

4 november 2020, 12.25 uur · Aangepast 4 november 2020, 17.27 uur · Door Redactie

Komende week wordt duidelijk of er in bepaalde regio's een avondklok wordt ingevoerd om het coronavirus te bestrijden. Premier Mark Rutte noemde gisteravond een aantal mogelijke regio's tijdens zijn persconferentie, maar Amsterdam-Amstelland zat daar niet bij. Door het dalend aantal besmettingen lijkt Amsterdam, voorlopig althans, de dans te ontspringen. 

Gisteren waren er 386 geconstateerde besmettingen, terwijl het vorige week dinsdag nog om 686 besmettingen ging. In het vandaag gepubliceerde advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de aanpak van de coronacrisis, staat dat er landelijk gezien een 'stabilisatie' van het aantal meldingen van coronabesmettingen is.

Daling

'Het regionale beeld varieert sterk qua aantal meldingen per 100.000 inwoners en qua trend. In de noordoostelijke regio’s en GGD-regio’s Amsterdam-Amstelland en Haaglanden tekent zich een daling af', schrijft het OMT. 

Dat geldt niet voor onder andere de GGD-regio’s Rotterdam-Rijnmond en Twente. Dat zijn ook twee van de drie regio's die, net als Zuid-Holland-Zuid, gisteravond door premier Mark Rutte werden genoemd als mogelijke locatie voor een avondklok. 

Quote

'Als er twee, drie regio's te hoog zitten dan moet daar echt meer'

mark rutte tijdens persconferentie

'Als daar de reproductiefactor niet echt genoeg daalt en boven de één zou liggen in zo'n regio, dan betekent dat een verdere explosieve groei van het aantal besmettingen', zei Rutte. 'Dat kunnen we niet hebben. Wat we aannemen is dat daar de aantallen de komende dagen zullen dalen en dat dat niet nodig is. Maar we willen wel nu al gezegd hebben, als dat niet gebeurt en er twee, drie regio's te hoog zitten (...) dan moet daar echt meer.'

Een woordvoerder van minister Hugo de Jonge zegt tegen AT5 dat er niet alleen gekeken wordt naar een daling of stijging van het aantal besmettingen. Het gaat volgens haar om een combinatie van factoren, waaronder de situatie in de ziekenhuizen. 'Het is een bestuurlijke weging, we kijken niet naar een of twee dagen, dat doen we door naar trends te kijken. Dat gaan we de komende tijd doen, in overleg met de regio's zelf.'

Quote

'Het is een bestuurlijke weging, we kijken niet naar een of twee dagen'

woordvoerder minister hugo de jonge

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en voorzitter van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, vertelde vanochtend tegen RTV Rijnmond dat hij eerder al met het kabinet over de mogelijke avondklok gesproken heeft. Hij was dan ook niet verrast door de inhoud van de persconferentie en heeft al gezegd dat hij wil dat bedrijven door het Rijk gecompenseerd worden als er inderdaad een avondklok zou komen. 

Of er door het kabinet over een eventuele avondklok gesproken is of wordt met burgemeester Femke Halsema kon de woordvoerder van De Jonge niet zeggen. Uiteindelijk is het instellen van een avondklok de bevoegdheid van het kabinet, daar is geen toestemming van de Veiligheidsregio voor nodig. 

Zeer ernstig

De situatie in de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland wordt, ondanks de daling, wel nog steeds als 'zeer ernstig' gezien. In dat scenario zijn er 'zeer veel mensen besmettelijk en het dagelijks aantal nieuwe besmettingen is hoog'. 

Het OMT schrijft in het advies nog steeds een positief effect van een avondklok te verwachten. 'Dit lijkt een instrument waarmee in blijvende of terugkerende hotspots van overdracht regionaal versterking gegeven kan worden aan ingestelde maatregelen.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938