Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tientallen wapens afgegeven tijdens wapeninleveractie 'Amsterdam Ontwapent'

6 november 2020, 15.56 uur · Aangepast 6 november 2020, 16.21 uur · Door Redactie

Messen, boksbeugels, kogels en vuurwapens. Er zijn deze week al tientallen wapens ingeleverd op verschillende politiebureaus in de stad. Opvallend: tot gisteravond zijn al zeker tientallen echte vuurwapens ingeleverd. 

AT5

Amsterdammers kunnen hun wapen deze week straffeloos inleveren op acht bureaus in Amsterdam en één in Diemen. De gemeente, politie en het Openbaar Ministerie zijn de actie gestart, omdat er grote zorgen zijn over het toenemende wapenbezit -en gebruik onder vooral jonge Amsterdammers. 

Niet zelden treffen agenten tieners aan die de straat op gaan met messen en er niet voor terugdeinzen die ook te gebruiken. 'We hebben zelfs jongens van 10, 11 jaar gezien die een mes bij zich droegen', vertelt Eric Bons van de Amsterdamse politie. 
Op bureau Bijlmermeer waren tot gisteren namiddag geen minderjarigen die een wapen hebben ingeleverd, maar dat wil niet zeggen dat de wapens die wel zijn ingeleverd niet van hen afkomstig zijn. 'Niet elke jongere wil natuurlijk zijn wapen inleveren, maar we hebben bijvoorbeeld wel moeders die een wapen komen inleveren.' 

Amsterdammers kunnen hun wapen deze week bij de balie afgeven zonder dat ze hun gegevens hoeven achter te laten, maar dat geldt niet voor vuurwapens. 'Er wordt nog wel een onderzoek gedaan naar een vuurwapens, omdat we wel zeker willen weten of er niemand mee is neergeschoten', zegt Bons. De actie loopt tot vanavond 21 uur. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938