Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Rekenkamer: financiële positie Amsterdam nog altijd beter dan die van andere gemeenten

10 november 2020, 11.00 uur · Door Redactie

Hoewel de Amsterdamse financiële positie ten opzichte van 2015 is verslechterd, staat de stad er nog altijd beter voor dan veel andere gemeenten in het land. De Rekenkamer Amsterdam concludeert dat in een vandaag verschenen rapport.

In de periode 2015 - 2019 (met uitzondering van 2016) is het financiële resultaat van de gemeente jaarlijks steeds iets gedaald. Dat betekent dat het verschil tussen de inkomsten en uitgaven van de gemeente kleiner werd. Waar er in de eerste vier jaar nog meer geld binnen kwam bij de gemeente dan er uitgegeven werd, was het resultaat in 2019 wel flink negatief: -257,7 miljoen euro.

Groter eigen vermogen

Ondanks de financiële verslechtering op de korte termijn, doet Amsterdam het nog steeds veel beter dan andere grote steden in het land. Steden met meer dan 250 duizend inwoners lieten gemiddeld al vanaf 2017 negatieve jaarcijfers zien, zo blijkt uit een berekening van de Rekenkamer Amsterdam. Wel is er in dat jaar iets veranderd in hoe gemeenten hun investeringsuitgaven moeten verantwoorden, mogelijk heeft dat effect gehad op de cijfers.

Daarnaast heeft Amsterdam ook een veel hoger eigen vermogen per inwoner dan veel andere gemeenten. In totaal ligt dat bedrag op iets minder dan acht miljard euro. Dat betekent dat Amsterdam meer slagkracht heeft om financiële tegenvallers op de lange termijn goed op te kunnen vangen.

Coronacrisis en kades en bruggen

De Rekenkamer maakt daarbij een belangrijke kanttekening. Voor veel van die (mogelijk) langdurige tegenvallers is de financiële impact moeilijk in te schatten. Zo is onduidelijk hoe lang de coronacrisis nog gaat duren en wat daarvan de gevolgen gaan zijn op de lange termijn. Ook rond het herstel van kades en bruggen in de stad is nog veel financiële onduidelijkheid, zo schrijft de Rekenkamer.

Tot slot adviseert de Rekenkamer de gemeente om oog te houden voor financiële tegenvallers bij gelieerde partijen. Die problemen kunnen mogelijk voor rekening komen van de gemeente. Als voorbeeld worden de problemen rond afvalverwerker AEB genoemd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938