Start van hoofdcontent

Stad

nl

Taxichauffeur veroordeeld tot 750 euro boete na dodelijk ongeval Heemstedestraat

15 november 2020, 19.34 uur · Aangepast 18 november 2020, 11.52 uur
Door Redactie · Foto: Martin Damen

De 23-jarige taxichauffeur die op 23 januari 2019 op de Heemstedestraat een fietsster doodreed, is veroordeeld tot 750 euro boete. Hij moet haar nabestaanden ruim 27.000 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank deze week geoordeeld.

De dodelijke aanrijding vond rond 4.00 uur plaats. De fietsster (24) sloeg linksaf bij de fietsoversteek van de Heemstedestraat, richting de Poeldijkstraat. Op die plek stonden voor de fietser haaientanden op de weg. De taxi raakte daarna de linkerzijde van de fietsster. 

Te hard

Vast is komen te staan dat de taxi te hard reed tijdens het ongeluk. Er geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur, maar hij reed volgens de beste schatting van het NFI 69 kilometer per uur. Dat bleek ook uit de gegevens van taxi-app Uber. 

De chauffeur verklaarde dat hij de vrouw niet heeft gezien. Ook de twee passagiers die op de achterbank zaten zagen haar niet. Uit camerabeelden bleek dat tussen het moment dat de fietser afsloeg en de aanrijding een à twee seconden zat. 

Geen aanwijzingen

De rechtbank concludeert dat het gelet op alle omstandigheden, met name dat het hele incident in een à twee seconden heeft plaatsgevonden, maar zeer de vraag is of verdachte, zelfs als hij maximaal 50 kilometer per uur zou hebben gereden, tijdig zou hebben kunnen reageren. Er zijn geen aanwijzingen dat hij niet naar de weg keek. Hij wordt daarom niet veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval. 

Toch heeft hij dus wel te hard gereden, wat gezien wordt als gevaarlijk rijgedrag en daarmee heeft Artikel 5 van de Wegenverkeerswet overtreden. Naast de boete heeft hij zes maanden voorwaardelijke rijontzegging gekregen. Dat betekent dat hij een halfjaar niet mag autorijden als hij weer bij een ernstige aanrijding betrokken is.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938