Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Hof veroordeelt Jawed S. tot 25 jaar cel voor 'laffe' terreuraanslag Centraal Station

16 november 2020, 16.32 uur · Aangepast 17 november 2020, 09.06 uur · Door Redactie

Het gerechtshof heeft Jawed S. een celstraf opgelegd van 25 jaar voor de terreuraanslag op het Centraal Station in 2018. Dat is lager dan celstraf van 26 jaar en acht maanden die de rechtbank eerder opgelegde. Bij de aanslag raakten twee Amerikaanse toeristen zwaargewond. 

In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie ook 26 jaar en acht maanden. De straf valt echter lager uit omdat het hof niet bewezen acht dat S. drie agenten heeft bedreigd. Ook de jonge leeftijd van S. speelde mee. 

Het hof spreekt van een laffe aanval. Het is te danken aan het pijlsnelle ingrijpen van de politie dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen. De man werd binnen tien seconden door twee politiekogels uitgeschakeld.

De aanval

De aanslagpleger woonde in Duitsland en reisde op 31 augustus 2018 met de internationale trein naar Amsterdam. Uit onderzoek bleek dat hij woedend was over de cartoonwedstrijd die Geert Wilders kort daarvoor daarvoor had uitgevaardigd. S. vond dat de PVV-leider de profeet Mohammed had beledigd.

Eenmaal aangekomen in Amsterdam begon S. op willekeurige voorbijgangers in te steken in de westtunnel van het Centraal Station. Twee Amerikaanse toeristen, die met hun families op doorreis waren naar een bruiloft in Duitsland, raakten levensgevaarlijk gewond. Eén van hen zit nog altijd in een rolstoel.

AT5 maakte in samenwerking met Nieuwsuur een gedetailleerde reconstructie van de aanslag.  

Spijt

Tijdens het proces bij de rechtbank vorig jaar zei S. totaal geen spijt te hebben van zijn daad. Daar kwam hij op de eerste dag van het hoger beroep op terug. Jawed S. zegt nu wél spijt spijt te hebben van zijn daad. Het hof was daar niet van onder de indruk en zag het als een manier om minder straf te krijgen.

De man moet aan de slachtoffers totaal bijna 3 miljoen euro schadevergoeding betalen. Vooral het zwaarst getroffen slachtoffer heeft veel medische kosten moeten maken en loopt inkomen mis. Door het hof is bepaald dat de slachtoffers in totaal bijna een kwart miljoen euro aan smartengeld moeten krijgen voor hun pijn en verdriet.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938