Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Marieke van Doorninck verhuurt vakantieboerderij in Noord-Brabant

17 november 2020, 09.44 uur · Aangepast 17 november 2020, 10.28 uur · Door Redactie

Groenlinks-Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) is mede-eigenaar van een vakantieboerderij die voor vakantieverhuur wordt gebruikt. Dat is niet tegen de wet, maar opmerkelijk is dat Van Doorninck onderdeel is van het college van B en W dat in de stad vakantieverhuur aan banden probeert te leggen.

De Telegraaf maakte er melding van op haar website. 

'De wethouder is samen met familieleden, mede-eigenaar van een vakantiewoning. Op de momenten dat de woning niet wordt gebruikt, kan deze worden verhuurd', laat een woordvoerder desgevraagd weten aan AT5. 'De opbrengsten van de verhuur worden enkel gebruikt voor het beheer van de vakantiewoning.' 

Van Doorninck heeft het mede-eigendom en de verhuur bij de gemeentesecretaris gemeld. 'Naar aanleiding daarvan is aangegeven dat dit niet gemeld hoeft te worden als nevenfunctie of neveninkomsten, omdat er geen sprake is van loon in de zin van artikel 9 van de Wet op de loonbelasting', aldus de woordvoerder van de wethouder. 

Eerder dit jaar kwam wethouder Ivens met een plan dat kopers van nieuwbouwwoningen alleen nog zelf in de woning mogen wonen. De gemeente wil op deze manier een rem zetten op de trend dat huizen worden gekocht om die daarna weer tegen de hoofdprijs te verhuren, het zogeheten buy-to-let. Zo hoopt wethouder Ivens dat mensen die een huis willen kopen om daar zelf te gaan wonen, weer aan bod komen. In Amsterdam is, in tegenstelling tot Noord-Brabant, al jaren grote krapte op de woningmarkt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938