Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Ivens vraagt vertrouwen in marktpartijen ondanks problemen middenhuur

18 november 2020, 12.48 uur · Aangepast 18 november 2020, 13.08 uur · Door Redactie

Politieke partijen hebben vanmorgen hun teleurstelling uitgesproken over het feit dat er in 2020 tot nu toe slechts 78 middenhuurwoningen in aanbouw zijn genomen. Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) zei dat gevoel te delen, maar hij vroeg ook om geduld en vertrouwen. 

Op verzoek van D66-raadslid Alexander Hammelburg werd er vanmorgen in een commissievergadering in de Stopera over de middenhuurwoningen gesproken. Het was namelijk de bedoeling om er tot 2025 jaarlijks 1670 woningen in het middensegment bij te krijgen. Hammelburg noemde het aantal van 78, dat vrijdag bekend werd, 'ver benedenmaats' en hij zei dat het nieuws bij zijn partij 'in sloeg als een bom'.

Hij kreeg kritiek van verschillende oppositiepartijen. Duo-raadslid Rogier Havelaar (CDA) sprak van 'krokodillentranen'. 'De kwestie is al jaren actueel, waar was D66 toen we moties indienden, waar was D66 toen de beleggers Amsterdam de rug toekeerden?', vroeg Havelaar zich af.  Tom Leenders, duoraadslid van coalitiepartij PvdA, merkte later weer op dat hij een 'bepaalde mate van hijgerheid' in het debat zag.

Quote

'De kwestie is al jaren actueel, waar was D66 toen we moties indienden?'

Rogier Havelaar, cda

Ivens zei in reactie op de kritiek dat het realiseren van de 1670 jaarlijkse middenhuurwoningen een 'belangrijke ambitie' van het hele stadsbestuur is en dat hij heeft gesproken met de marktpartijen. 'Zij willen nog, de corporaties willen ook nog. Het is misschien een beetje raar om te zeggen, maar we moeten hen daar ook wel in vertrouwen. Het is nu aan mij, om hen aan die afspraak proberen te houden. Zodat die woningen daadwerkelijk gebouwd gaan worden.' Dat moet onder meer gebeuren via een 'doorbraakteam'.

De wethouder benadrukte dat de afspraken over het middensegment in 2017 zijn gemaakt. 'Dat het met hobbels zou gaan wisten we. (...) Een heel nieuw segment creëren gaat met hobbels.' De zogenoemde 40-40-20-regel aanpassen vond hij geen goed plan. Hij zegt dat de marktpartijen ook hebben gezegd dat ze de huidige afspraken zo willen houden. 'Als ze het gevoel hebben, er gaat van alles schuiven, gaat er niet meer slagingskans komen.'

Quote

'Als ze het gevoel hebben, er gaat van alles schuiven, gaat er niet meer slagingskans komen'

laurens ivens, wethouder bouwen

De VVD zei eerder dat de strengere duurzaamheidseisen die vanaf volgend jaar in de stad gelden bouwers afschrikken. Ivens zegt dat die maatregelen nog ter inspraak liggen en dat zijn collega-wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) hierover in gesprek is. Wel zegt hij dat het 'effect heeft' op de grondprijs als er meer kosten gemaakt moet worden vanwege strengere eisen, hij lijkt daarom geen problemen te verwachten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938