Ajax wint overtuigend met 3-1 van Midtjylland

25 november 2020, 22.55 uur · Aangepast 26 november 2020, 06.59 uur · Door Stephan Brandhorst

Ajax heeft vanavond in de vierde groepswedstrijd in de Champions League met 3-1 gewonnen van het Deense FC Midtjylland. De Amsterdammers waren veel beter dan de club uit Jutland, maar misten in de eerste helft gigantische veel kansen. Ajax maakte dat goed in de tweede helft door goals van Gravenberch, Mazraoui en Neres.

Ajax - Midtjylland in de Johan Cruijff Arena - Jarno Grob/AT5

Ajax nam vanaf de aftrap meteen het initiatief. De eerste grote kans van de wedstrijd was in de negende minuut voor Lassina Traoré, maar de spits schoot naast. Even later was het Labyad die een bal voor het inpassen had, maar miste na een voorzet van Neres. Ajax speelde prima in deze fase, maar vergat te scoren. Daarna hielp Traoré binnen twee minuten tijd twee kansen om zeep, de ene keer na een voorzet van Dusan Tadic, de andere keer na balverlies in de verdediging van de Denen. Bij de laatste kans schoot hij meters over.

Erik ten Hag begon met dezelfde elf namen als afgelopen zondag tegen Heracles Almelo (5-0). Het was nog even onzeker of Klaassen, Mazraoui en Labyad op tijd fit zouden raken voor de wedstrijd tegen de Denen, zij vielen geblesseerd uit, maar konden dus wel aan de aftrap verschijnen. Baltovenaar Antony nam plaats op de bank, hij raakte geblesseerd tijdens de uitwedstrijd tegen FC Utrecht en moest de wedstrijd tegen de Almeloërs aan zich voorbij laten gaan. De uitwedstrijd in Denemarken werd door Ajax met 1-2 gewonnen.

Quote

Het moment dat Maradona naar mij schreeuwde als coach was geweldig

nico tagliafico over diego maradona

Diego Maradona

Voor de aftrap werd er een minuut stilte gehouden voor Diego Maradona die vandaag op 60-jarige leeftijd overleed. De Argentijn hoort thuis in een illuster rijtje wereldvoetballers samen met Cruijff en Pelé. Nico Tagliafico maakte Maradona mee bij de nationale ploeg van Argentinië. 'Het moment dat Maradona naar mij schreeuwde als coach was geweldig. We zullen deze dag nooit vergeten. Rust in vrede, je zult altijd een legendarische nummer 10 zijn', zette de linksback bij een foto op zijn Instagram-account

Jarno Grob/AT5

Tweede helft

Ryan Gravenberch was duidelijk klaar met al die gemiste kansen van zijn ploeg, want hij schoot de bal een minuut na rust prachtig binnen van afstand. En de volgende kans was ook meteen raak door Mazraoui die een splijtende paas van Tadic hard in de korte hoek schoot. De Denen probeerden het vervolgens ook een aantal keer, maar stuitte keer op keer op keeper Onana.

Klaassen en Blind haalden het einde van de wedstrijd niet. Zij werden vervangen voor Edson Álvarez en Lisandro Martínez. Kort na de wissel schoot Neres Ajax snoeihard binnen na een fysieke actie van Traoré die zijn lichaam goed gebruikte.

Spanning vlak voor fluitsignaal

Tien minuten voor tijd kwam FC Midtjylland via een penalty nog op 3-1. Onana pakte de strafschop nog bijna en zat met zijn hand aan de bal, maar die verdween toch in de goal. Klaiber en Promes kregen ook nog speeltijd aan het einde van de wedstrijd, zij kwamen in het veld voor Mazraoui en Labyad.

In de laatste drie minuten kreeg Sviatchenko rood als Neres door zijn toedoen ten val komt. Tadic mocht daardoor een vrije trap nemen, maar die bal raakte de vingertoppen van Hansen.

Tweede in groep D

Door de overwinning staat Ajax nog steeds tweede in groep D. De ploeg van Ten Hag staat met zeven punten uit vier wedstrijden gelijk met Atalanta. De Italianen wonnen vanavond van Liverpool dat met negen punten nog steeds lijst aanvoeder is. Ajax speelt volgende week dinsdag uit op Anfield tegen Liverpool, die wedstrijd begint om 21.00 uur.