Achtergrond

NL
V

Schoolleiders tegen langere kerstvakantie vanwege corona

27 november 2020, 07.00 uur · Aangepast 27 november 2020, 07.59 uur · Door Martine Bakker

Veel schoolleiders in Amsterdam zijn geen voorstander van een verlengde kerstvakantie om het aantal coronabesmettingen verder omlaag te krijgen. Deze week werd bekend dat het OMT dit wil onderzoeken omdat het aantal besmettingen na de herfstvakantie tijdelijk daalde. Maryse Knook van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer denkt dat het middel erger is dan de kwaal.

'Voor onze leerlingen zou het echt ontzettend slecht zijn als ze een week langer vakantie krijgen', zegt Maryse Knook, directeur van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer tegen AT5. 'We zitten al een tijd in corona en we moesten voor leerlingen veel aanpassen. Zo is er niet altijd les gegeven. Dus dit zou echt heel slecht zijn.' Knook vreest nog meer achterstand en dat is precies wat de leerlingen niet kunnen gebruiken. 

Quote

'Voor onze leerlingen zou het echt ontzettend slecht zijn als ze een week langer vakantie krijgen'

maryse knook, directeur osb
Maryse Knook, directeur OSB

De GGD constateerde dat het aantal besmettingen onder scholieren de afgelopen week met maar 5 procent is gedaald. Voor heel Amsterdam was dat 9 procent. De daling is dus niet genoeg. De GGD wijt dat aan het feit dat de leerlingen zich ook buiten school om te weinig aan de regels houden.

Dat is precies waarom Knook denkt dat met een derde week vakantie de besmettingscijfers niet omlaag gaan. 'Jonge mensen hebben toch behoefte om elkaar te zien', zegt Knook over de kerstvakantie. 'Dus ze gaan echt wel op pad en daar besmetten ze elkaar ook dus ik denk dat het geen toegevoegde waarde heeft.'

Quote

'Jonge mensen gaan elkaar in de kerstvakantie toch zien, dan besmetten ze elkaar ook'

maryse knook, directeur osb

Scholen vinden een week extra vrij sowieso geen goed idee. Het kan eventueel wel als de leerlingen dan dagelijks online-les krijgen vinden ze. Sandra Niemeijer, rector van het Cartesius Lyceum: 'Daarmee bereik je hetzelfde doel, namelijk dat je besmettingen die tijdens de feestdagen worden opgelopen, niet de school in brengt en kun je op die manier onderwijsachterstanden wel beperken.' 

Ook de VO-raad, de vereniging van scholen met voortgezet onderwijs, pleit voor een online lesweek mocht de verlenging van de kerstvakantie zinvol zijn. 

Quote

'Mocht een verlenging van de kerstvakantie zinvol zijn dan pleiten wij voor een week met les op afstand'

vo-raad

Maar directeur Knook van de OSB denkt dat ook met online-lessen er toch weer leerachterstanden ontstaan. 'Het is belangrijk om fysiek les te krijgen, dat is beter dan online omdat je beter kan zien waar de problemen zitten. En leerlingen leren van en met elkaar, dan leer je meer dan uit een boekje.'

Op 8 december geven premier Rutte en minister De Jonge waarschijnlijk meer duidelijkheid over de lengte van de kerstvakantie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938