Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Black Achievement Awards uitgereikt: 'We kiezen nu mensen uit de zorg, juist in deze tijd'

3 december 2020, 20.00 uur · Aangepast 3 december 2020, 21.58 uur · Door Redactie

In De Balie zijn vanavond de Black Achievement Awards uitgereikt: jaarlijkse prijzen voor zwarte rolmodellen die een grote bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse samenleving. Dit jaar was er extra aandacht voor mensen in de zorg.

AT5

De awards werden voor de vijfde keer uitgereikt, ter afsluiting van de Black Achievement Month die afgelopen oktober plaatsvond. Die maand stond dit jaar in het teken van het thema Helden, waarbij er extra werd gekeken naar de inzet van zwarte mensen in de coronacrisis. 

Quote

'Wij kiezen nu mensen uit de zorg die weinig aandacht hebben gehad. Juist in deze tijd'

John leerdam, Black Achievement Awards

De prijs werd in 2016 ingesteld door NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis. Volgens Black Achievement Awards-projectleider John Leerdam is het initiatief nog minstens even belangrijk als in het eerste jaar.

'We zorgen ervoor dat mensen met een Afro-Caribische, Afro-Surinaamse en Afrikaanse afkomst in de spotlights komen te staan. Als organisatoren kijken wij ook naar wat er gaande is. Daarom kiezen wij nu mensen uit de zorg die weinig aandacht hebben gehad. Juist in deze tijd.'

En dit zijn de ontvangers van de prijs:

AT5

Patrick Rechards
cateraar/restauranthouder en ambassadeur van de Surinaamse keuken

AT5

Helga Hart-Sweet
unitleider van de Intensive Care (OLVG)

AT5

Ivar Lede
arts-microbioloog

De Black Achievement Awards zijn vanavond vanaf 19.30 uur te volgen via AT5 en AT5.nl. De muziek wordt verzorgd door de HAYP band onder leiding van Alwin Lewis. Verder zijn er muzikale bijdragen van Glen Faria en Berget Lewis.