Politiek

NL
V

Wethouder Meliani gaat kijken hoe sluiten buurtbibliotheken kan worden voorkomen

2 december 2020, 15.56 uur · Aangepast 2 december 2020, 17.42 uur · Door Redactie

Wethouder kunst en cultuur Touria Meliani gaat onderzoeken hoe ze kan voorkomen dat vier buurtbibliotheken worden gesloten. Dat zei ze vandaag tijdens het bespreken van de begroting voor 2021. In de begroting staat dat de gemeente volgend jaar 1,5 miljoen wil bezuinigen op de subsidie van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Maar het sluiten van buurtbibliotheken zou daar volgens de wethouder niet het gevolg van mogen zijn.   

Al een paar weken is er onrust bij de OBA, buurtbewoners en politici. Uit de begroting voor 2021 bleek dat de gemeente anderhalf miljoen wil bezuinigen op de bibliotheek, daarnaast loopt de organisatie ruim twee miljoen aan inkomsten mis door corona.  Door de tekorten staan vier buurtbibliotheken op de tocht en moet er personeel worden ontslagen. 

Wethouder Meliani gaf vandaag aan ook niet blij te zijn met de uitkomsten van de bezuinigingen. Het was volgens haar nooit de bedoeling dat dit het gevolg zou zijn. 'Dit is niet wat het college wenst. Zeker omdat er elk jaar 27,5 miljoen, nu dus nog 26 miljoen, rondgaat in de begroting van de OBA.'

De wethouder is het gesprek aangegaan met de directeur van de bibliotheek, om naar een oplossing te zoeken. 

Quote

'Hoeveel geld hebben we nodig om dit te realiseren?'

marijn bosman, d66

In de commissie Kunst en Cultuur bleek vandaag dat geen enkele partij voorstander is van het sluiten van de buurtlocaties. De partijen zien het belang van de buurtbibliotheken in en willen dat er opnieuw wordt gekeken naar de bezuiniging. 

Of de bibliotheek moet blijven zoals het is, staat ook ter discussie. Onder andere PvdA en D66 willen dat er gekeken wordt naar de functie van de bibliotheek, voordat gestemd gaat worden over de bezuiniging. Sinds het sluiten van buurthuizen is de functie van de bibliotheek in sommige wijken veranderd. 'De bezoeken gaan omhoog, maar de cijfers van het uitlenen van boeken daalt. Het gaat bij de OBA dus om een veranderende functie en dus om veranderende budgetten. Hoeveel geld hebben we nodig om dit te realiseren?', zegt D66 raadslid Marijn Bosman.

Eerder al spraken verschillende mensen zich uit tegen de sluiting van de buurtbibliotheken. Schrijver Abdelkader Benali is taal-ambassadeur en zet zich in voor laaggeletterden. Hij begrijpt niet dat de gemeente in de minder kapitaalkrachtige wijken bibliotheken wegbezuinigd terwijl ze een prestigieuze OBA op de Zuidas laat bouwen.

Quote

'Het is een keuze. Ik vraag me af welke doelgroep deze vestiging moet bedienen?'

Eduard Mangal (Denk) over de Oba next

Verschillende partijen pleiten ook voor het opschorten van de OBA Next, zoals de grote bibliotheek op de Zuidas gaat heten. Volgens Eduard Mangal van Denk is het een politieke keuze om de bouw van de megabibliotheek door te laten gaan. 'Het is een keuze. Ik vraag me af welke doelgroep deze vestiging moet bedienen? Kinderen in achtergestelde buurten of heel rijke bedrijven', zegt Mangal. Hij ziet liever dat het geld gebruikt wordt om de sluiting van de andere buurtbibliotheken te voorkomen. 

Meliani gaf tijdens de commissie aan dat bij OBA Next volgens haar niet de oplossing ligt. 'Het skippen van OBA Next gaat de bezuinigingen niet oplossen',  zegt ze. 

De laatste vergadering voor het reces zal er gestemd worden over de begroting. Voor die tijd stuurt de wethouder nog een brief naar de raad. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938