Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Oudste gaybar Amsterdam is 'protest-Ikea' vanwege horecasluiting

6 december 2020, 18.33 uur · Door Redactie

De Spijkerbar is vanaf nu een 'Ikea'. Met dit statement tekent de oudste gaybar van de stad protest aan tegen de 'oneerlijke' sluiting van de horeca vanwege corona. Door deze aanhoudende sluiting zullen veel kroegen en restaurants omvallen waarna alleen grote ketens de binnenstad zullen overnemen, verwacht eigenaar Steven Koudijs. 

Om de buurt alvast aan het idee te laten wennen, heeft de bar een grote Ikea-sticker op het toch al gele uithangbord geplakt. 'Want er komt straks niets anders voor terug dan ketens of Nutellawinkels. Dat zou heel jammer zijn voor de stad'. 

'Het is een benarde situatie', legt Koudijs uit. 'We moeten gewoon de huur en andere doorlopende kosten betalen. Deze komen maandelijks uit op zo'n 10.000 euro. Nu er niks binnenkomt begint het geld vanzelf op te raken.'

Geen compensatie

Hoewel de Spijkerbar in 1978 voor het eerst haar deuren opende, kon de bar geen aanspraak maken op financiële compensatie van de overheid omdat de zaak dit voorjaar nog werd overgenomen van een vorige eigenaar. 'En de compensatieregelingen zijn gebaseerd op omzet van vóór maart', zegt Koudijs.

Als de horeca vanaf januari niet open mag, ziet Koudijs het somber in de voor Spijkerbar. 'We hopen natuurlijk nog op overheidssteun, maar ik verwacht hier weinig van. Ik denk dat we nog wel een crowdfundactie willen starten, maar dat vind ik lastig. Dat grenst toch aan bedelen en de zaak was ook al gecrowdfund bij de overname'. 

Quote

Januari redden we wel, maar als dit nog langer duurt zijn we failliet

Steven Koudijs

Voorlopig proberen Koudijs en zijn compagnons het hoofd boven water te houden door op allerlei manieren kosten te besparen. Maar heel veel rek lijkt er niet meer in te zitten voor de bar. 'Januari redden we wel, maar als dit nog langer duurt zijn we failliet', aldus eigenaar Steven Koudijs. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938