Stad

NL
V

Wethouder maakt 'pas op de plaats' voor huurverhoging volkstuinen

7 december 2020, 22.35 uur · Door Redactie

De gemeente maakt even geen haast met de verhoging van huurprijs van de Amsterdamse volkstuinen. Volgens wethouder Marieke van Doorninck is het tijd voor een 'pas op de plaats'. Dit meldt ze vanavond nadat ze met de besturen van de tuinverenigingen heeft gesproken. 

Ze laat weten de ideeën van tuinders langs de ambities van de gemeente te leggen. Hoe veel tijd ze daarvoor nodig denkt te hebben en wat de gevolgen voor de al aangekondigde huurverhoging zullen zijn, is nog niet duidelijk. Woensdag zou het voorstel besproken worden in een vergadering van de raadscommissie.

Weerstand

Wel is duidelijk dat de plannen grote weerstand bij de tuinders opriepen. Nu ligt de prijs op gemiddeld 47 cent per vierkante meter per jaar, straks wordt dit 2,25 euro. Tuinders maakten zich grote zorgen. Ze zijn bang dat veel mensen dit niet kunnen opbrengen. 

De gemeente wil de volkstuinen moderniseren en voor meer mensen openbaar toegankelijk maken. De tuinen moeten in de toekomst voor alle Amsterdammers bereikbaar blijven en daar worden nu een aantal maatregelen voor genomen, zoals het aanleggen van extra fietspaden. 

Maar de flinke huurverhoging, die voor sommige tuinen zelfs 800 procent bedraagt, is voor veel huurders onbegrijpelijk. Dat er een compensatieregeling voor tuinders met een kleine beurs is, neemt de onvrede ook niet weg. De petitie tegen de nieuwe plannen werd in een paar dagen al meer dan 20.000 keer ondertekend. 

Onvermijdelijk

Volgens de gemeente is een stijging onvermijdelijk. 'De afgelopen jaren, in sommige gevallen tientallen, heeft er nauwelijks een correctie op de huurprijs plaatsgevonden', zei de gemeentewoordvoerder vorige week nog. 'Dat betekent dat volkstuinders minder huur betalen dan andere inwoners van Amsterdam voor een stukje groen van de gemeente.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938