Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Veiligheidsregio was onvoldoende voorbereid op tweede coronagolf door focus op zomerdrukte'

12 december 2020, 10.11 uur · Aangepast 12 december 2020, 11.33 uur · Door Redactie

De stad en de omliggende gemeenten waren onvoldoende voorbereid op de komst van de tweede golf aan coronabesmettingen. Dat is een van de conclusies die het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) getrokken heeft op basis van onderzoek. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zette deze zomer vooral in op maatregelen tegen de drukte in bijvoorbeeld de binnenstad en in parken.

Drukte vorig jaar bij Park Somerlust, via AT5 Whatsapp (065119093)

De voorbereidingen op de tweede besmettingsgolf - die ook nog eens eerder kwam dan gedacht - kwamen daardoor in het gedrang. Het COT is door de veiligheidsregio, waarvan burgemeester Halsema de voorzitter is, gevraagd om mee te kijken met de crisisaanpak, 'zodat inzichten niet verloren gaan en direct toegepast kunnen worden', zo staat geschreven in een evaluatie.

'Rond het zomerreces, waarin de landelijke maatregelen sterk waren teruggeschroefd, ging de
Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland in een 'waakvlam' stand. Het snel oplopend aantal
besmettingen en de drukte in stad en regio noodzaakte dat toch al snel maatregelen moesten
worden overwogen', zo concludeert het COT.

Mondkapjes en drukke parken

Tijdens de afgelopen zomerperiode was het bij momenten erg druk in de stad. Zo moesten bewoners van de Wallen - als vanouds - 'slalommend' om de toeristen heen om van en naar huis te gaan. De gemeente greep in door op drukke momenten eenrichtingsverkeer in te stellen. Ook werd het dragen van een mondkapje verplicht gesteld in sommige drukke gebieden, zoals in de Kalverstraat en op de Albert Cuypmarkt. Ook werd de toegang tot parken en grachten op drukke dagen beperkt.

Het beteugelen van die drukte gebeurde op initiatief van de Veiligheidsregio, want op landelijk niveau waren de coronaregels flink afgeschaald. Toch bleek het nemen van die regionale maatregelen soms een moeilijke opgave. 'Een belemmerende factor was dat het vanwege de afgeschaalde nationale crisisstructuur lastig bleek het Rijk in dezelfde urgentiemodus te krijgen', zo staat in de evaluatie geschreven.

Regionale verschillen

Tegen het eind van de zomer botsten diverse veiligheidregio's vaker met het Rijk over de corona-aanpak. De regionale aanpak bleek niet altijd te werken. Zo was het in Amsterdam verboden om trouwfeesten met meer dan vijftig gasten te organiseren. Huwelijken werden massaal naar Zaandam en andere omliggende gebieden verplaatst, omdat daar grotere groepen mochten samenkomen. AT5 maakte daar onderstaande reportage over.

Betrokkenen rond de aanpak van de coronacrisis  door de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zijn bevraagd door het COT. Zij vinden dat er in de toekomst meer lef getoond mag worden bij het vroegtijdig nemen van nieuwe coronamaatregelen. Zowel regionaal als landelijk.

De veiligheidsregio schrijft dat de evaluatie van het COT geleid heeft tot het verbeteren van de organisatiestructuur rond de crisisaanpak. Ook is de werkwijze van de veiligheidsregio aangepast met de invoering van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19, waarin bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes verplicht is gesteld. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938