Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

De Straten op de Zuider IJdijk: ‘Waar ik nu sta, komt een flat’

12 december 2020, 21.00 uur · Aangepast 12 december 2020, 22.03 uur · Door Redactie

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag zijn we op Zeeburgereiland.

Je moet goed zoeken, wil je in Amsterdam nog op een culturele vrijplaats stuiten, maar op de Zuider IJdijk zijn er maar liefst twee te vinden. De vraag is echter voor hoe lang nog want er wordt op Zeeburgereiland flink gebouwd. Wat verliest Amsterdam met de komst van deze nieuwbouw?

Jesse Limmen leidt ons rond bij vrijplaats Fort Knox. Hij organiseerde zes keer het Magneet Festival in Oost. Het festival hield in 2017 op met bestaan, waarna Jesse zijn koers moest wijzigen en ambities bijstellen. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met het upcyclen van stadshout. We mogen ook even binnenkijken in de bijzondere boomhut van Matthijs. 

Tussen de twee vrijplaatsen in heeft Cor al zo’n vijftig jaar zijn boerderij. Cor laat ons zijn grote trots zien: de twee paarden. Cor is inmiddels 93 jaar en heeft de Tweede Wereldoorlog nog meegemaakt. Hij vertelt ons wat hem nog het meest bijstaat van die tijd. Tot slot gaan we langs bij vrijplaats One Peaceful World. Elya verruilde haar woning in de Pijp voor een pipowagen en woont nu al een aantal jaar met haar man en twee kinderen op deze idyllische plek. 

De Straten van Amsterdam is ook op YouTube te vinden. 
Al meer dan duizend keer klopte De Straten van Amsterdam aan bij Amsterdammers. Dat deden we door heel Amsterdam. Op deze kaart zie je waar we allemaal geweest zijn!