Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Amsterdammers zeggen zich vaker te laten testen, minder steun voor sociale beperkingen

16 december 2020, 09.41 uur · Aangepast 16 december 2020, 10.17 uur · Door Redactie

Meer Amsterdammers zeggen drukke plekken in de stad te mijden en bij verkoudheidsklachten laten zij zich vaker testen. Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD en het RIVM dat midden november werd uitgevoerd onder 1.349 bewoners van de stad. 

Het onderzoek werd deze coronacrisis al zeven keer eerder gedaan. Helemaal representatief voor de stad zijn de cijfers niet, want jongeren, inwoners die niet geboren zijn in Nederland en laag- en middelbaar opgeleiden zijn ondervertegenwoordigd.

Vaccinaties en sociale contacten

Toch zijn er uit de cijfers een paar trends op te maken. Zo zegt twee derde van de Amsterdamse ondervraagden zich te willen laten vaccineren, landelijk gezien ligt dat percentage op 51 procent. 9 procent van de Amsterdamse panelleden zegt door corona geen kerst te gaan vieren en van de mensen die wel kerstplannen hebben, zegt 30 procent de feestdagen thuis zonder gasten te vieren.

Hoewel het draagvlak voor de overheidsadviezen midden november nog hoog was, hebben Amsterdammers wel steeds meer moeite met de sociale beperkingen. Als de maatregelen nog zes maanden duren dan is er vooral minder draagvlak voor de regel die een maximum stelt aan het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938