Start van hoofdcontent

Stad

nl

GGD over de kerstdagen: 'Geef elkaar geen knuffel en zoen'

22 december 2020, 13.22 uur · Aangepast 22 december 2020, 17.12 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

Om coronabesmettingen thuis tegen te gaan is de gemeente de campagne ‘IK HOU afstand VAN JOU’ gestart. Amsterdammers kunnen een poster ophangen, zodat bezoek weet dat ze zich aan de coronaregels houden. 

AT5

Meer dan de helft van de herleidbare  coronabesmettingen vindt thuis plaats. Daarom is de gemeente de campagne ‘IK HOU afstand VAN JOU' gestart. De GGD hoopt dat Amsterdammers zich door deze campagne meer bewust worden van hoe je besmettingen in huis voorkomt. Zeker met de feestdagen op komst.

Uitzondering tijdens kerst

Je mag dagelijks maximaal 2 mensen uitnodigen buiten je eigen huishouden. Tijdens de feestdagen mogen maximaal 3 mensen op bezoek komen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.

Debbie Mensink van de GGD hoopt dat Amsterdammers zich goed aan de regels gaan houden tijdens de feestdagen. 'Het is dan wel heel erg belangrijk dat jij geen klachten hebt of niet in quarantaine zit en dit geldt ook voor je bezoek', aldus Mensink.

Daarnaast zijn ook de algemene coronaregels nog steeds belangrijk. 'Bijvoorbeeld door handen wassen en de  anderhalve meter afstand van elkaar te houden', vertelt Debbie Mensink. 

Quote

'Toen heb ik de GGD gebeld, de test gedaan en toen bleek ik positief te zijn.'

Delana over haar ervaring met corona

Delana is één van de vele Amsterdammers die het coronavirus opliep. Ze juicht de campagna daarom ook toe. Ze vertelt in het AT5-programma Amsterdam Informeert hoe het was om corona te hebben.  'Daar was ik heel erg van geschrokken, omdat ik voor mijn gevoel altijd heel erg voorzichtig
ben geweest vanaf het begin.'

Delana werkte veel thuis en deed online boodschappen, maar toch liep ze het virus op. 'En op een gegeven moment merkte ik dat ik geen smaak had en kreeg ik verschrikkelijke hoofdpijn.' 

Debbie Mensink hoopt dat mensen die normaal gesproken grote kerstdiners houden, dit jaar alternatieven daarvoor bedenken. Bijvoorbeeld online of het opdelen in kleinere groepjes. 

'Ik raad iedereen aan om het klein te houden. Bescherm elkaar want dat is heel belangrijk en maak er een mooie en veilige feest periode van', vertelt Delana. 

Kijk voor meer informatie over tips tegen coronabesmettingen op Amsterdam.nl/ ikhouafstandvanjou

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938