Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Speciaal systeem maakt geld waardeloos bij plofkraak

21 december 2020, 08.54 uur · Door Redactie

De gele geldautomaten van Geldmaat worden uitgerust met een systeem dat geld onbruikbaar maakt als er een plofkraak op de automaat gepleegd wordt. Inmiddels wordt het geheime systeem al bij de eerste automaten ingebouwd.

Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

In een interview met De Telegraaf zegt Geldmaat-directeur Erik Kwakkel dat elke gele geldautomaat met daarboven woningen binnen drie maanden voorzien is van de techniek. De banken achter Geldmaat (ABN AMRO, ING en Rabobank) zijn een jaar geleden samen met De Nederlandsche Bank aan de slag gegaan om het systeem te ontwikkelen.

Met de techniek moet er een eind komen aan het explosieve geweld rond de geldautomaten, zeker waar het automaten betreft die onder woningen zitten. In Amsterdam was het de afgelopen jaren vaker raak bij dergelijke automaten, zoals bijvoorbeeld vorig jaar toen een geldautomaat op het Hoofddorpplein opgeblazen werd:

'Wij hebben de minister van Justitie beloofd om aan het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar alle geldautomaten met een bovenwoning uit te rusten met dit geldontwaardingssysteem. Dat ligt goed op koers', zegt Kwakkel tegen de krant. 'Als een crimineel niets buitmaakt bij een plofkraak, dan stopt het wel een keer.'

In de strijd tegen het het grote aantal plofkraken besloten banken vorig jaar om geldautomaten die buiten staan 's nachts uit te zetten. Het is niet duidelijk of het nieuwe systeem daar iets in gaat veranderen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938