Start van hoofdcontent

Stad

nl

Luchtmeethuisjes opgepimpt met foto's en info: Open Lucht Expositie

22 december 2020, 14.00 uur · Door Redactie

Wat komt er allemaal bij kijken om de lucht schoner te maken, waar in de stad kun je die schone lucht eigenlijk inademen en waar niet? Antwoorden op dit soort vragen en prachtige plaatjes van groen Amsterdam kun je zien bij de Open Lucht Expositie. Hiervoor hoef je niet naar het museum, maar je kunt er gewoon even langs lopen als je buiten bent. Want onderdeel van de expositie is een tijdelijke make-over van luchtmeetnethuisjes. Waar die staan en nog veel meer over de luchtkwaliteit in deze aflevering van het AT5-programma Schone Lucht.

Dave de Jonge is expert luchtkwaliteit en vertelt dat de huisjes tijdelijk zijn opgepimpt zodat ze meer opvallen en belangstellenden kunnen kijken wat er allemaal gebeurt. 'Ja, dat is belangrijk want het werk wat we doen bij dit soort meetstations, het meten van de luchtkwaliteit, dat valt eigenlijk helemaal niet op.'

Luchtmeetnethuisje Hemkade
Quote

'Groen of foto's geeft een rustgevend effect'

alex Kemman - FOTOGRAAF

Op de huisjes hangen afbeeldingen van fotograaf Alex Kemman. Hij sprong op de fiets of pakte zijn wandelschoenen en volgde de groene fiets- en wandel routes door de stad om de schone lucht plekjes te ontdekken. En Alex maakte natuurlijk foto's: 'Ik geloof zelf erg in de kracht van de natuur en de groene omgeving en het blijkt ook als je bijvoorbeeld naar een foto kijkt van een groene rustige omgeving dat dat ook een rustgevende effect heeft op jezelf.' Met zijn beelden wil hij ook laten zien met welke stapjes je je eigen groene leefomgeving kunt verbeteren. En door die stapjes help je de stad weer aan meer frisse lucht.

Quote

'Als de lucht schoon is dan de zijn de mensen ook schoon'

omwonende sloterplas

Waar twee buitenexpo's samenkomen is bij de Sloterplas. Daar staat het gigantische kunstwerk ‘Labyrint’van Katie Urban. Het gekleurde licht in het spinnenweb, waarvan de vorm is gebaseerd op de plattegrond van Amsterdam, laat zien hoe de luchtkwaliteit in de verschillende delen van de stad is veranderd tijdens de coronacrisis. Het gigantische lichtgevende spinnenweb Labyrint is onderdeel van het Amsterdam Light Festival en heeft ook alles in zich over de luchtkwaliteit in de stad. Om de veranderende luchtkwaliteit te laten zien heeft Urban de luchtmeetgegevens van de GGD gebruikt.

'Met dit stuk wilde ik de dreiging van luchtvervuiling zichtbaar maken en kijkers confronteren met de gevolgen van wat er kan gebeuren als we niets doen om de vervuiling onder controle te krijgen', vertelt Urban tegen Schone Lucht.

De buurtbewoners die we spreken vinden het kunstwerk mooi. En ook met het achterliggende idee, schone lucht, kunnen ze natuurlijk wel wat. 'Als de lucht schoon is dan de zijn de mensen ook schoon', zegt een voorbijganger.

Het Labyrint is tot eind januari te zien bij de Sloterplas, net als de andere kunstwerken van het Light Festival. Dat ziet er ook anders uit dan normaal, want in plaats van een vaar- of wandelroute door de binnenstad zijn er nu zeven lichtkunstwerken verspreid over vier verschillende stadsdelen te bewonderen.

Jouw eigen foto in de expositie?

Op het luchtmeetnethuisje op de Jan van Galenstraat is een plek vrijgelaten voor jouw foto. Hoe komt jouw foto daar? Fotografeer jouw schoonste en groenste plekje van de stad en wie weet hangt je eigen werk binnenkort op de expositie.

 

Stuur de foto naar [email protected]. Dat kan tot en met 5 januari 2021.