Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Premie voor Amsterdammers die werken naast uitkering

23 december 2020, 16.23 uur · Aangepast 23 december 2020, 17.11 uur · Door Redactie

Vanaf 1 maart 2021 krijgen Amsterdammers die werken naast hun bijstandsuitkering een premie van maximaal 215 euro per maand. De premie moet de bestaanszekerheid versterken en mensen stimuleren parttime aan het werk te gaan. 

AT5 / Luuk Koenen

'We zagen al eerder uit ons eigen onderzoek dat mensen in de bijstand eigenlijk graag parttime aan de slag willen, maar dat niet kunnen omdat ze daar door de regels financieel voor worden gestraft', aldus wethouder Rutger Groot Wassink van Sociale Zaken.

De premie, die geldt voor 30 procent van de inkomsten van een extra baan, moet de overgang naar werken makkelijker maken. Ook geeft het een extra zetje voor mensen die kampen met schulden en achterstallige betalingen. Het maximale bedrag per maand is 215 euro. 

Experiment

De nieuwe regeling komt voor uit een experiment dat sinds 1 februari 2018 loopt in Amsterdam. Deelnemers  met een deeltijd baan krijgen tot maart 2021 een maandelijkse premie. De resultaten van het experiment zijn positief: het aantal deelnemers dat een baan kreeg en hierdoor geen aanspraak hoefde te maken op bijstand was twee keer zo hoog in vergelijking met niet-deelnemers. 

Uit onderzoek van de UvA en HvA blijkt dat er zelfs drie keer meer kans is om uit de bijstand te komen wanneer er 16 uur of meer wordt gewerkt. 

Startdatum

Het experiment loopt tot 1 maart 2021 en vanaf dat moment zal de nieuwe regeling voor alle Amsterdammers in de bijstand in werking treden. De regeling geldt tot en met 31 december 2022. Mocht er een positieve evaluatie komen, dan is er een kans op verlenging. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938