Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Families stellen verpleeghuizen aansprakelijk voor slechte zorg in lockdown'

24 december 2020, 12.08 uur · Aangepast 24 december 2020, 12.28 uur · Door Redactie

De strenge coronamaatregelen die verzorgingstehuizen afgelopen voorjaar van de ene op de andere dag invoerden, krijgen mogelijk juridische gevolgen. De Volkskrant schrijft vandaag dat twee Amsterdamse zorginstellingen aansprakelijk worden gesteld wegens ‘onrechtmatig handelen’. Het gaat om instellingen van Zonnehuisgroep Amstelland en stichting Amsta.

Volgens de advocaat van de families hadden de instellingen alleen nog maar oog voor corona, waardoor de overige zorg ‘ondermaats’ zou zijn. Bovendien hadden de verpleeghuizen de familie, die tevens mantelzorg leverde, niet mogen weigeren. Daarnaast zou er sprake zijn geweest van een ‘rigide bezoekverbod’ en werd er niet gekeken naar ‘maatwerk’, wat in strijd is met het recht op familieleven. Met het aansprakelijk stellen hoopt de advocaat dat de instellingen ‘fouten erkennen’ en goed onderzoeken hoe de zorg is verlopen.

Inzet van de zaak is dat Zonnehuisgroep Amstelland en stichting Amsta zelf gaan onderzoeken hoe hun zorg gefunctioneerd heeft en zal concluderen dat ze aansprakelijkheid moeten erkennen voor onrechtmatig handelen. Doen ze dat niet, dan volgt er een rechtszaak.

Familie hoopt op genoegdoening

Bij beide families gaat het om sterfgevallen. Een 91-jarige moeder overleed alleen, bij de andere vrouw (82) was een familielid aanwezig. Het gaat in beide zaken vooral over hoe de procedures daarvoor gingen. Zo hoorde de kinderen pas na drie dagen van het verpleeghuis dat hun moeder stervende was.

Met het aanspannen van een zaak hopen de families op een vorm van genoegdoening. Ook hopen ze dat instellingen hun beleid aanpassen, zodat het in de toekomst met andere ouderen niet meer zal gebeuren.

De beide instellingen willen vanwege privacy niet reageren, zo meldt de krant.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938