Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Arena omgebouwd voor aftelmoment: 'Hele kerst doorwerken om dit mogelijk te maken'

24 december 2020, 15.11 uur · Aangepast 24 december 2020, 17.17 uur · Door Redactie

De komende dagen wordt er in de Johan Cruijff Arena hard gewerkt om 2020 toch nog feestelijk af te sluiten. Vorige week zette burgemeester Femke Halsema een streep door de show op het Museumplein, omdat de kans bestond dat er publiek op af zou komen.

De laatste week is er koortsachtig gewerkt aan een plan om het hele programma naar de Arena te verplaatsen. Afgelopen dinsdag kreeg de organisatie het verlossende woord dat de show daar kan doorgaan.

Amsterdams talent

'Het is heel spannend geweest', vertelt Bas Dokter van projectbureau Fjuze. 'We hebben het hele jaar vol geproduceerd op het Museumplein. We hebben met allerlei scenario's rekening gehouden, zoals een scenario met heel veel publiek, een scenario zonder publiek en een scenario met een beetje publiek.' Met het scenario dat het niet zou doorgaan was echter geen rekening gehouden.

Het avondvullende programma wordt op oudjaarsavond live uitgezonden op AT5 en staat bol van Amsterdams talent, zoals muzikanten van het Conservatorium en dansers van Lucia Marthas. Ook cabaretier Rayen Panday is van de partij. Voorafgaand aan het aftelmoment wordt teruggeblikt op het bewogen 2020.

Lichtconstructies

Omdat er niet op het gras gebouwd mag worden, worden de enorme lichtconstructies aan het dak van het stadion gehangen. Het vuurwerk wordt nagebootst met licht- en geluidseffecten. Het podium bestaat uit lichtgevende cijfers. 'Met die klok tellen we af naar twaalf uur. En in die cijfers staan acht podia met dansers en muzikanten. En zo maken we de show', aldus Dokter.

Voor het zover is moet er nog een hoop gebeuren. Dokter: 'Er zijn mensen die de hele kerst doorwerken en niet bij hun familie kunnen zijn, om dit mogelijk te maken. Eigenlijk om Nederland en Amsterdam een fantastische jaarwisseling te bezorgen.'

Oudjaarsavond op AT5

  • 18.30 uur: Countdown Ceremony speciaal voor kinderen
  • 22.30 uur: Countdown Show
  • 23.50 uur: nationaal aftelmoment

Kijk AT5 op je buis:

  • KPN: 510
  • Ziggo: 725
  • T-Mobile: 502
  • Digitenne: 25 (alleen 's avonds)