Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

OLVG opent derde IC-locatie vanwege stijging ziekenhuisopnames

30 december 2020, 12.40 uur · Aangepast 30 december 2020, 14.00 uur · Door Redactie

Het OLVG heeft sinds vanochtend een derde Intensive Care. De extra locatie in Oost is geopend vanwege de oplopende aantallen IC-opnames in de stad en de regio. Het moet de druk op de andere twee IC's van het ziekenhuis verlichten. 

Pikist

Dat meldt de voorzitter van de Raad van Bestuur, Maurice van den Bosch, op Twitter. 

Vanochtend meldde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat veel ziekenhuizen geen ruimte meer hebben om acute zorg te verlenen. Dit komt door het oplopende aantal coronabesmettingen en het tekort aan zorgpersoneel. De ‘kritisch planbare zorg’ waar het om gaat zijn behandelingen zoals chemokuren.

Zorg gaat door

Een woordvoerder van het OLVG zegt dat de acute zorg daar op dit moment nog doorgaat. 'Het blijft echter wel een uitdaging om deze zorg te kunnen blijven bieden, omdat de situatie nog altijd zeer nijpend is en capaciteit een grote uitdaging.' 

De nieuwe IC-locatie in het OLVG Oost moet de situatie onder controle houden. Het personeel kan op deze manier efficiënter worden ingezet. 'Daarnaast wordt de capaciteit op de cohort afdelingen opgeschaald', vertelt de woordvoerder. De drukte heeft nog geen invloed op de operatiekamers omdat veel afspraken al waren uitgesteld. 

Amsterdam UMC 

Een woordvoerder van het Amsterdam UMC meldt dat het afschalen van de acute zorg bij hen ook nog niet aan de orde is. Voor nu lukt het nog om deze zorg te verlenen, maar 'het piept en het kraakt', laat een woordvoerder weten. 

Hoewel ze vooralsnog genoeg bedden en ruimte hebben voor patiënten, en dus ook niet hoeven op te schalen qua bedden, kampen ze vooral met personeelstekorten. Als de ziekenhuisopnames nog verder oplopen, ontstaat er een zorgelijke situatie, aldus de woordvoerder. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938