Stad

NL
V

Eerste coronavaccin ooit in Amsterdam: 'Ik ben heel erg blij dat-ie gezet is'

6 januari 2021, 16.24 uur · Aangepast 6 januari 2021, 17.07 uur · Door Redactie

Klokslag 12 uur vanmiddag kreeg IC-verpleegkundige Carol Verdonk het allereerste vaccin toegediend. Bij het Amsterdam UMC zijn ze blij dat het acute zorgpersoneel toch eerder dan aanvankelijk gepland aan de beurt is. 

AT5

'Ik ben er heel erg blij mee dat ze daar gehoor aan hebben gegeven en dat we inderdaad naar voren zijn gehaald. Het blijft gewoon heel belangrijk dat er voldoende handen aan het bed zijn', zegt Verdonk na afloop.

Toch wijkt deze route wel af van het advies van de Gezondheidsraad dat liever had gezien dat alle beschikbare vaccins eerst naar de alleroudsten en kwetsbaarsten zouden gaan. Volgens Noortje Swart, hoofd Apotheek bij het Amsterdam UMC, bijt dat elkaar niet omdat de ziekenhuizen zelf de logistiek ter hand hebben genomen: 'Kwetsbare ouderen moeten straks zoveel mogelijk naar een locatie toe, dat is echt wel een andere operatie. Dus wij hebben eigenlijk een soort zijspoor genomen. En dat heeft niet geleid voor vertraging bij de andere zorg.'

In totaal zullen er via het Amsterdam UMC 5.000 vaccins van BioNTech/Pfizer worden verdeeld over ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland.

Bekijk de hele reportage in de video bovenaan dit artikel.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938