Start van hoofdcontent

Stad

nl

Moeten de kwetsbare ouderen niet eerder gevaccineerd worden?

6 januari 2021, 21.01 uur · Door Redactie

Het vaccineren is vandaag begonnen in de Amsterdamse ziekenhuizen. Zorgmedewerkers zijn als eerst aan de beurt, in tegenstelling tot andere landen waar ouderen eerst worden gevaccineerd. Is dit wel verstandig? 

Xander Koolman, gezondheidseconomoon bij de VU, is het niet eens met de volgorde van vaccineren. Volgens hem moeten eerst de hoog risico-groepen een prik krijgen om zo de druk op de IC's te verlagen. 'Zij doen een bovengemiddeld beroep op de zorgcapaciteit die zo begrensd is. Door nu de juiste mensen te vaccineren kunnen we zo snel mogelijk de druk verminderen en de ernstige schade die Covid kan aanrichten minimaliseren', vertelt Koolman aan AT5. 

AT5

Quote

'Ze behandelen ouderen die op de IC liggen en dat vind ik veel kwetsbaarder dan dat ik ben'

oudere over eerder inenten zorgpersoneel

Wil van Soest van Partij van de Ouderen had liever eerder het vaccin gekregen. 'Ik zou dolgraag weer mee willen doen. Nu moet ik wachten tot maart of misschien zelfs april', aldus de fractievoorzitter.

Kwetsbaarder

Andere ouderen lijken er minder moeite mee te hebben. 'Ze behandelen ouderen die op de IC liggen en dat vind ik veel kwetsbaarder dan dat ik ben', vertelt een bewoner van Noord op het Buikslotermeerplein. Een andere bewoner is het hier mee eens. 'Wij kunnen thuis blijven als het moet.' 

Koolman denkt toch dat de bestrijding van de pandemie beter gaat als de kwetsbaren eerst mogen. 'Het percentage medewerkers dat in de zorg besmet raakt is relatief laag. Veel van die besmettingen vinden buiten het ziekenhuis plaats.' 

Quote

'Veel van die besmettingen vinden buiten het ziekenhuis plaats'

Xander Koolman, gezondheidseconomoon vU

Vandaag is begonnen met het vaccineren van het personeel van de acute zorg. Maandag 11 januari begint de GGD in de Rai met het vaccineren van het personeel van verpleeghuizen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938