Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente treft schikking met radicaliseringsambtenaar Ait-Taleb, strafontslag ingetrokken

6 januari 2021, 17.51 uur · Aangepast 6 januari 2021, 18.03 uur · Door Redactie

Het stadsbestuur heeft een schikking getroffen met voormalig antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb.  Het strafontslag is ingetrokken en vervangen door een 'beëindiging van het dienstverband op een neutrale grond'.

Dat hebben het stadsbestuur en Ait-Taleb zojuist laten weten in een gezamenlijke verklaring aan de gemeenteraad. Na een lange juridische strijd werd Ait-Taleb vorig jaar door de rechter vrijgesproken van de verdenkingen van het medeplegen van valsheid in geschrifte. 

Het stadsbestuur gaf een maand na de uitspraak van de rechter aan een regeling met Ait-Taleb te willen treffen. 'Bovenstaande gesprekken hebben vandaag geleid tot een akkoord tussen partijen', schrijft burgemeester Femke Halsema.

Terugkeer in de maatschappij

De inhoud van het akkoord wordt om privacyredenen niet helemaal bekend gemaakt, maar er worden in ieder geval maatregelen genomen die gericht zijn 'op haar terugkeer naar een nieuwe functie in de maatschappij'. 'De gemeente wil daarmee niet alleen mogelijk maken dat mevrouw Ait-Taleb zich opnieuw maatschappelijk dienstbaar zal kunnen maken, maar zich daar ook voor inzetten.'

Grijze campagne

In haar werk als ambtenaar bij de gemeente was Ait-Taleb betrokken bij de 'grijze campagne' van voormalig burgemeester Eberhard van der Laan om radicalisering onder jongeren tegen te gaan. Voorwaarde was wel dat onbekend zou blijven dat de gemeente afzender was van de campagne.

Daarom vonden de voorbereidingen van de campagne in het geheim plaats. In die tijd verleende Ait-Taleb opdrachten aan Saïd J., waarmee ze een relatie gehad zou hebben. Die relatie heeft ze altijd ontkend, toch was het voor de gemeente één van de redenen om haar toen te ontslaan. Ait-Taleb werd vorig jaar juli van alle beschuldigingen vrijgesproken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938