Misdaad

NL
V

Identiteit van verdachten van mishandeling homoseksuele man bekend

8 januari 2021, 18.01 uur · Aangepast 9 januari 2021, 15.35 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Vier mannen die ervan verdacht worden eind augustus een homoseksuele man te hebben mishandeld en uitgescholden hebben zich vanmiddag op het politiebureau gemeld. Ze worden later gehoord.

De politie verspreidde via het AT5-programma Bureau 020 beelden van de vier. Omdat ze inmiddels bekend zijn, heeft AT5 de beelden verwijderd. 

Het slachtoffer was maandag 31 augustus aan het winkelen met een vriendin. Hij loopt naar binnen bij een sportwinkel aan de Nieuwendijk. Op de beelden zijn de vier verdachten te zien, ze staan bij de kassa. Een van hen rekent wat af, de anderen staan naast hem te wachten. 

Als het slachtoffer langs het viertal de zaak in loopt, lijkt een van de verdachten al wat te roepen. Even later komt de jongen met zijn vriendin weer richting de uitgang lopen en krijgt dan beledigende opmerkingen naar zijn hoofd, onder andere in relatie tot zijn seksuele geaardheid. 'De vier mannen schelden hem onder andere uit voor homo en hij krijgt tal van andere verwensingen naar zijn hoofd toe geslingerd', zegt Marijke Stor van de politie Amsterdam. 'Het slachtoffer en zijn vriendin verlaten de winkel, maar het groepje mannen komt achter ze aan.'

Quote

'Wij houden er sterk rekening mee dat dit geweld gerelateerd is aan de seksuele geaardheid van het slachtoffer'

marijke stor politie amsterdam

Op straat tussen het winkelend publiek ontstaat een ruzie. Het slachtoffer wordt opnieuw uitgescholden in relatie tot zijn seksuele geaardheid. Op een gegeven moment loopt de situatie uit de hand en wordt het slachtoffer aangevallen door de mannen. Ze slaan en schoppen hem zelfs als hij al op de grond ligt. 'Dit is natuurlijk een ontzettend laffe daad, met z'n vieren één persoon op deze manier in elkaar slaan', zegt Stor. 'Wij houden er sterk rekening mee dat dit geweld gerelateerd is aan de seksuele geaardheid van het slachtoffer en dat is een zeer kwalijke zaak.'

De vriendin van het slachtoffer probeert te helpen. Een omstander kan het slachtoffer uiteindelijk in veiligheid brengen door hem mee terug de winkel in te nemen. De verdachten gaan er na de mishandeling vandoor. 

Heeft u informatie voor de politie?
Bel dan met de opsporingstiplijn: 0800 6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000. Klik hier om andere zaken uit Bureau 020 terug te kijken.