Ajax en PSV delen de punten in enerverende topper

10 januari 2021, 18.41 uur
Door Redactie · Foto: Edward Dekker

De eerste topper van het seizoen is geëindigd in een 2-2 gelijkspel tussen Ajax en PSV. De Eindhovenaren stonden binnen twintig minuten met 0-2 voor in de Johan Cruijff Arena, Promes scoorde vlak voor rust de aansluitingstreffer en Antony in de tweede helft de gelijkmaker. Ajax blijft door het gelijkspel koploper in de Eredivisie, maar ziet de concurrentie dichterbij komen.

Ajax werd meteen wakker geschud na een dramatisch begin. Binnen drie minuten stond de ploeg van Erik ten Hag al achter door een snelle goal van PSV-spits Zahavi na een mooie assist van Donyell Malen.

De Amsterdammers gingen vervolgens op zoek naar de aansluitingstreffer, maar stuitte continu op de goed georganiseerde verdediging van PSV, die loerde op de counter. Elke lange bal naar voren van de Eindhovenaren leverde gevaar op. Na twintig minuten ging het weer mis en keken ze tegen een 0-2 achterstand aan opnieuw door een goal van PSV-spits Zahavi.

De eerste serieuze kans van Ajax kwam na bijna een half uur spelen van de voet van Dusan Tadic, die een voorzet van Mazraoui hard op de paal schoot. Ondanks dat Ajax weinig overtuigend speelde wisten ze vlak voor rust toch de aansluitingstreffer te maken. Promes schoot van dichtbij een voorzet van Tadic binnen.

Haller op de bank

Erik ten Hag begon de wedstrijd met Zakaria Labyad in de spits, Antony en Tadic vanaf de flanken en Promes op tien. Voor Noussair Mazraoui was er weer een basisplaats na een paar weken uitgeschakeld te zijn geweest door een blessure. Verder begon Onana op goal, het centrale duo werd gevormd door Blind en Schuurs, Tagliafico begon vertrouwd op linksback. Het middenveld werd compleet gemaakt door Klaassen en Gravenberch. Miljoenenaankoop Sébastien Haller begon op de bank.

Tweede helft

In de tweede helft mocht de nieuwe spits wel zijn kwaliteiten laten zien, Labyad bleef achter in de kleedkamer. Ajax startte een stuk voortvarender en zette PSV goed onder druk. Na een paar minuten deed Haller meteen waarvoor hij gehaald is, scoren. De gelijkmaker werd helaas afgekeurd wegens buitenspel. Het lukte Antony even later wel om Ajax op gelijke hoogte te brengen via een knap schot van de Braziliaan na een assist van Haller.

Het initiatief kwam vanaf dat moment van de Amsterdammers en er diende zich ook voldoende kansen aan. Tien minuten voor tijd wisselde Ten Hag Quincy Promes voor Mohammed Kudus die na twee maanden revalideren weer op het veld stond. Het slotoffensief leverde helaas geen goal op waardoor de wedstrijd in 2-2 eindigde.

Zwaar programma

De ploeg van Erik ten Hag wacht een zwaar programma de rest van deze maand. Donderdag staat de altijd lastig uitwedstrijd tegen FC Twente op het programma. Volgende week zondag komt Feyenoord naar de Johan Cruijff Arena en eind deze maand staat AZ-Ajax twee keer op het programma, voor de KNVB-beker en de competitie.