Start van hoofdcontent

Stad

nl

Waar gaat jouw afgedankte kleding naartoe?

13 januari 2021, 13.30 uur · Aangepast 13 januari 2021, 15.10 uur · Door Redactie

De stad staat vol textielcontainers, maar waar gaat jouw afgedankte kleding naartoe als je die weggooit? En wat doet de provincie aan klimaat en duurzaamheid? De jongeren van What's Next? zoeken het uit.

De zoektocht brengt hen naar een kleding-recyclingbedrijf in Wormerveer, waar wekelijks 200 tot 300 ton afgedankte kleding wordt verwerkt. Een deel van de kleding gaat vervolgens op transport naar Oost-Europa, waar het opnieuw in de winkel terechtkomt. Van een ander deel wordt nieuw garen gemaakt.

Bij het shoppen is het goed om op te letten wat voor kleding je koopt. 'Duur wil niet altijd zeggen dat het ook het meest duurzaam is. Net als dat je dat met eten moet doen, even wat meer tijd eraan besteden om te bekijken welk merk voor duurzaamheid staat. Welk merk doet daar goed zijn best voor. Voordat je meteen gaat voor het goedkoopste kledingstuk', aldus manager Mitchel Bon.

Klimaatneutraal

De provincie wil in 2050 klimaatneutraal en volledig circulair zijn. 'We proberen daar jongeren zoveel mogelijk bij te betrekken. We zoeken nu naar gebieden voor nieuwe zonne-energie en windmolens, daar hebben we een speciale jongerentafel ingesteld om ons daarbij te helpen', aldus gedeputeerde Edward Stigter, die bij de provincie verantwoordelijk is voor onder meer klimaat en energie.

De aflevering is vanaf vandaag te zien op de kanalen van AT5 en NH.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938