Stad

NL
V

Drijvende 'coronaharten' uit grachten verdwenen, ondernemers teleurgesteld

13 januari 2021, 14.44 uur · Aangepast 14.55 uur · Door Redactie

De drijvende harten in de Oudezijds Voor- en Achterburgwal in het centrum, waarmee bezoekers gevraagd werd om afstand te houden, zijn weggehaald en komen niet meer terug. Het stadsdeel heeft de vergunning niet verlengd.

Cor van Dijk

De harten waren door ondernemers geplaatst. Ondernemersverenging BIZ Burgwallen reageert teleurgesteld. 'Wel roepen, het is een crisis, kleur buiten de lijntjes, haal alles uit de kast. En wij zijn subtieler geweest dan de gemeente met hun A4-tjes', zegt voorzitter Cor van Dijk. Hij vindt dat de gemeente laat blijken weinig waardering te hebben voor de initiatieven van de ondernemers. 

Springen

Een woordvoerder van stadsdeel Centrum bevestigt dat er niet voor gekozen is om de vergunning te verlengen. Dat zou vooral te maken hebben met de veiligheid. 'In de tijd van drukte is het voorgekomen dat mensen op de harten gingen springen. Het was niet op alle momenten veilig. En we willen de grachten terugbrengen naar originele staat. We zijn wel hartstikke blij geweest met het initiatief.'

BIZ Burgwallen zegt dat het inderdaad is voorgekomen dat iemand op de kussens heeft gestaan waarop de harten drijven. 'Dit komt door de afwezigheid van handhaving en sociale controle: er wordt op boten gesprongen, vuilniszakken worden in de gracht gegooid, graffiti wordt op de muren gespoten, plantenbakken worden vernield. Desondanks grijpt de gemeente het sporadisch springen op onze harten aan om de vergunning niet te verlengen.'

Niet terug

De ondernemers hadden de harten vanwege het risico op vernieling tijdens de jaarwisseling al weggehaald. Omdat de vergunning niet verlengd is komen ze niet terug.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938