Start van hoofdcontent

Stad

nl

Beeltenis Anton de Kom prijkt weer op pand The Black Archives

13 januari 2021, 16.50 uur · Aangepast 13 januari 2021, 17.53 uur · Door Redactie

De muurschilderingen van Anton de Kom en andere zwarte voorvechters van mensenrechten op het pand van Vereniging Ons Suriname en The Black Archives, zijn weer in ere hersteld. De portretten werden begin december beklad met witte verf en ook werden er stickers op de voordeur van het pand geplakt met de tekst 'roetveegpiet is genocide'.

'Er zijn een heleboel vrijwilligers gekomen en die hebben met een hogedrukspuit en borstels het proberen schoon te maken', vertelt Mitchell Esajas van The Black Archives. 'Alleen waren ze echt ernstig beschadigd', zegt hij terwijl hij naar de herstelde schilderingen wijst.

Kunstenaars Hedy Tjin en Dewy Elsinga hebben de schilderingen onlangs kunnen herstellen. Toch is de zaak nog niet klaar voor Esajas, want de bekladders zijn nog altijd niet opgepakt door de politie en dat terwijl ze haarscherp op beeld staan. De mannen zijn zo'n acht minuten bezig en nemen zelfs nog een foto van hun werk.

'Helaas is hij nog op vrije voeten. We hebben wel een idee van wie het is, maar ik weet ook niet waarom het zo lang duurt', zegt Esajas. In een reactie geeft de politie aan de zaak nog in onderzoek te hebben.

Van het geld dat werd ingezameld voor het herstel van de muurschilderingen is nog wat over. Kunstenaars kunnen bij Vereniging Ons Suriname en The Black Archives plannen indienen kunst over zwarte geschiedenis en activisme te maken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938