Cultuur

NL
V

Documentaire Ik bedek mijn schmertz met mijn nerts opnieuw te zien bij AT5

16 januari 2021, 10.30 uur · Aangepast 2 februari 2021, 11.34 uur · Door Redactie

Begin dit jaar overleed mevrouw Helge Loewenberg-Domp op 105-jarige leeftijd. Ze was in 1999 één van de drie hoofdrolspeelsters in de documentaire Ik bedek mij schmertz met mijn nerts.

Ik bedek mijn schmerz met mij nerts is een film over drie joodse vrouwen die begin jaren dertig Nazi-Duitsland ontvluchtten en zich vestigden in de Amsterdamse Beethovenbuurt.

Ten tijde van het maken van de film waren alle drie de vrouwen boven de tachtig en konden ze als representatief worden beschouwd voor de elitaire, cultureel onderlegde en gegoede bevolkingsgroep die het karakter van de Beethovenstraat in Zuid eind vorige eeuw bepaalde.

Achter het soms lastige en veeleisende gedrag van deze 'flamboyante' dames, zit het leed verborgen dat ze door de oorlog is aangedaan.

AT5

Ik bedek mijn schmerz met mij nerts is in 1999 voor het eerst uitgezonden bij AVRO Close-up en vertoond op diverse buitenlandse filmfestivals. Vanwege het overlijden van mevrouw Loewenberg-Domp wordt de documentaire zondagmiddag om 16.00 uur opnieuw uitgezonden op AT5.