Politiek

NL
V

Morgenmiddag persconferentie, 'kabinet wil avondklok invoeren'

19 januari 2021, 14.42 uur · Aangepast 19 januari 2021, 18.44 uur · Door Redactie

Het kabinet geeft morgen een persconferentie over extra maatregelen, laat demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) weten. 

Het is niet bekendgemaakt welke maatregelen dan ingesteld zullen worden. Volgens de NOS wil het kabinet een avondklok invoeren. Het kabinet zou nu op zoek zijn naar steun voor de maatregel in de Tweede Kamer.

De avondklok gaat mogelijk aanstaande vrijdag in. Tussen 20.00 en 04.00 uur zou het dan verboden zijn om naar buiten te gaan, tenzij je een verklaring van je werkgever hebt. In een eerder discussiestuk stond ook dat je met een aangelijnde hond de straat nog op mag, maar daar is vandaag nog niks over gemeld.

Burgemeesters

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) eerder gevraagd om een advies te geven. Vanavond buigen de burgemeesters in het Veiligheidsberaad zich over de maatregel. Dat zou eigenlijk gisteren gebeuren, maar het werd een dag uitgesteld omdat er nog meer informatie nodig was. 

Morgen om 13.00 uur is de persconferentie. Daarna zal er een Kamerdebat plaatsvinden. 

Politie 

De landelijke politie is vorige week al begonnen te bedenken hoe een avondklok gehandhaafd kan worden. Mocht de avondklok er inderdaad komen, dan zal dat invloed hebben op de andere taken die de politie heeft.

In onder meer Belgie geldt al een avondklok. AT5 maakte er in oktober een reportage over: 

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938