Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Amsterdam sluit zich aan bij wereldwijd verband tegen kernwapens

22 januari 2021, 15.40 uur · Aangepast 23 januari 2021, 14.13 uur · Door Redactie

Op de dag dat het VN-verdrag tegen kernwapens in werking treedt, heeft Amsterdam zich aangesloten bij een wereldwijd verband van grote steden die zich tegen kernwapens uitspreken. Een signaal naar het kabinet, aangezien Nederland het VN-verdrag niet heeft ondertekend.

GroenLinks

Locoburgemeester en wethouder Rutger Groot Wassink heeft daartoe het ICAN Cities Appeal ondertekend. Een coalitie van steden, waaronder Washington D.C., Oslo en Berlijn, die zich inzetten voor een kernwapenvrije wereld. In Nederland gingen Nijmegen, Groningen en Rotterdam Amsterdam al voor.

Eerder riepen de fracties van GroenLinks, Bij1, SP, PvdA, PvdD en DENK het Amsterdamse stadsbestuur op om samen met Nederlandse steden druk uit te oefenen op de Nederlandse regering om het VN-verdrag alsnog te ondertekenen en ratificeren. Naar verluidt wil Nederland het verdrag niet tekenen omdat er op vliegbasis Volkel Amerikaanse kernkoppen zouden liggen opgeslagen.

'Immoreel en onmenselijk'

'Vanaf vandaag zijn kernwapens officieel verboden en daarmee is het standpunt van de Nederlandse regering niet langer houdbaar. Wij willen samen met andere grote steden wereldwijd duidelijk maken wat wij van kernwapens vinden: kernwapens zijn immoreel en onmenselijk. Nederland moet het anti-kernwapenverdrag van de VN tekenen en zo een stap zetten naar een kernwapenvrije wereld.', aldus Groot Wassink.

Andere landen die het VN-verdrag niet hebben ondertekend zijn onder andere kernmachten als de Verenigde Staten, Rusland en China.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938