Start van hoofdcontent

Stad

nl

Avondklok van kracht in de stad, veel politie ingezet

23 januari 2021, 21.27 uur · Aangepast 24 januari 2021, 09.14 uur · Door Redactie

Zojuist is de avondklok in heel de stad ingegaan. Amsterdammers mogen tussen 21.00 uur 's avonds en 04.30 uur 's ochtends niet naar buiten. Om toch naar buiten te kunnen is een noodzakelijke reden nodig.

'Er zijn nog wel wat mensen op straat, maar niet veel', vertelt  NH-verslaggever Martijn van Veen. Toch waren er wel wat Amsterdammers die iets voor 21.00 naar huis aan het gaan waren. 'Mensen zijn nog niet echt bang', zegt Martijn van Veen. 'Ik zag mensen nou niet echt stressen of haasten'.

Ook valt op dat er redelijk veel hondenuitlaters zijn, zegt Martijn van Veen. 'Verder lijkt de tram en het openbaar vervoer bijna helemaal leeg.'

Amsterdammers pakken de pont vlak voor 21.00 uur - Martijn van Veen

Vlak voor 21.00 uur stonden er nog wat mensen op de pont. 'Een meneer had een elektrische fiets, dus hij hoopte dat hij net voor 21.00 thuis zou zijn', vertelt Martijn van Veen. 

Politie houdt avondklokcontroles in de stad

Een bewoner van de Linnaeusstraat zag voor zijn deur Amsterdammers gecontroleerd worden. Op meerdere plekken in de stad voert de politie controles uit. Er zijn al meerdere boetes uitgedeeld in de stad voor het overtreden van de avondklok, laat een politie woordvoerder weten aan AT5.

Burgemeester Halsema: 'Wij Houden vol'

Vanmiddag liet burgemeester Halsema in een videoboodschap weten dat de maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat nieuwe varianten van het virus de overmacht krijgen. 'We perken onze vrijheid nog eens in, om elkaar te beschermen. En we vergeten niet dat Amsterdam en vrijheid onafscheidelijk zijn, dat ondernemen in het hart van deze stad zit en dat ook wij een voorbeeld kunnen zijn voor nieuwe generaties.'

Regels

De avondklok is tussen 21.00 uur 's avonds en 04.30 uur 's ochtends van kracht, met een voorlopige einddatum op woensdagochtend 10 februari. Wie zich tijdens deze uren tóch buiten bevindt, riskeert een boete van 95 euro. Onder 'buiten' valt alles wat buitenshuis is, maar ook het zitten in een auto, taxi, touringcar, bus of ander soort OV is niet toegestaan. 

Om toch naar buiten te kunnen is een noodzakelijke reden nodig. Wie de straat op moet voor werk heeft een werkgeversverklaring én een eigen verklaring nodig. Werkgevers kunnen zelf een formulier van de overheid invullen voor werknemers.

Amsterdammers in een noodsituatie hebben geen verklaring nodig. Denk bijvoorbeeld aan brand in een gebouw, dan mogen de bewoners van het pand wel de straat op. Daklozen hoeven ook geen formulier op zak te hebben. Er geldt ook een uitzondering voor het uitlaten van een hond. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938