Start van hoofdcontent

Stad

nl

Burgemeester van Leeuwenlaan op de schop: 'Situatie is erg gedateerd qua veiligheid en uitstraling'

29 januari 2021, 14.54 uur · Aangepast 29 januari 2021, 15.04 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

De werkzaamheden op de Burgemeester van Leeuwenlaan in Slotermeer zijn deze week van start gegaan. De straat wordt veiliger gemaakt door de aanleg van een vrijliggend fietspad tussen de Savornin Lohmanstraat en de Burgemeester Röellstraat. Buurtbewoners vertellen in het AT5-programma Het Verkeer dat de straat regelmatig gevaarlijke situaties oplevert.

AT5

De herinrichting moet de Burgemeester van Leeuwenlaan mooier en veiliger maken. 'We gaan hier van start omdat de situatie heel erg gedateerd is qua veiligheid en qua uitstraling', zegt omgevingsmanager Wouter van Velzen. 'De verandering straks is dat het fietspad niet meer op de rijbaan is, dus dat er een veilig fietspad komt met een fysieke afscheiding tussen de fietsers en de auto's.'

Quote

'Regelmatig gaat hier een auto uit de bocht'

buurtbewoner

Buurbewoners bevestigen de onveilige situatie op de Van Leeuwenlaan zoals die was. 'Niet helemaal veilig vond ik het nee', zegt een meneer. 'Want ik doe alles op de fiets en er zijn een hoop mensen in het verkeer die hebben schijt aan die fietser.' Een mevrouw die al sinds 1955 in de buurt woont ziet ook regelmatig gevaarlijke situaties op straat, vooral omdat auto's te hard rijden. 'Regelmatig gaat hier een auto uit de bocht', voegt een ander hier aan toe.

De bocht die bewoners gevaarlijk vinden

Weg afgesloten voor fietsers en automobilisten

De werkzaamheden leveren hinder op voor het verkeer. Voetgangers kunnen langs het werk lopen maar voor fietsers en automobilisten is de weg afgesloten tussen de Savornin Lohmanstraat en de Burgemeester Röellstraat. Zij worden omgeleid via de Doctor H. Colijnstraat.

Halte nachtbus weg

Ter ondersteuning van het veiliger maken van de Burgemeester Van Leeuwenlaan gaat de halte van de nachtbus bij het Confuciusplein weg. Hierdoor ontstaat meer ruimte. De dichtstbijzijnde haltes zijn aan de Dr. H. Colijnstraat en de Burgemeester Röellstraat. Ook komen er minder parkeerplekken in de straat. Mensen zullen voortaan moeten fileparkeren.

Daarnaast worden bomen (terug) geplant en nieuwe plantenbakken geplaatst. De afsluiting duurt tot half november. 

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/wegwerkzaamheden