Start van hoofdcontent

Stad

nl

Haarlemmerstraat en -dijk mogen van rechter voorlopig autovrij blijven

29 januari 2021, 20.22 uur · Aangepast 30 januari 2021, 10.30 uur · Door Redactie

Sinds afgelopen zomer zijn de Haarlemmerstraat en -dijk autovrij om voetgangers meer ruimte te bieden. Omwonenden waren het er niet mee eens en stapten naar de rechter. Die stelde vandaag echter dat de weg autovrij mag blijven zolang dat nodig is om de coronamaatregelen te waarborgen.

De weg werd afgelopen augustus opnieuw ingericht. Auto's en scooters waren tijdelijk niet welkom, parkeerplaatsen werden opgeheven en fietsenrekken een kwartslag gedraaid. De herinrichting was bedoeld om voetgangers meer ruimte te geven, aangezien bewoners en ondernemers in de straat zeiden dat het lastig was om anderhalve meter afstand te houden in de straat. 

Toenmalig wethouder Verkeer en Vervoer Sharon Dijksma besloot daarom om auto's alleen tussen 7.00 uur en 12.00 uur te laten laden en lossen. Ook werden fietsenrekken gedraaid om meer ruimte te creëren en werd er aan beide kanten van de straat eenrichtingsverkeer voor voetgangers ingesteld. 'Door maatregelen te nemen op verschillende drukke plekken in de stad zorgen we dat iedereen in Amsterdam zo veilig mogelijk van de zomer kan genieten', zei Dijksma toen. 

Klachten

Maar niet iedereen was blij met de nieuwe maatregelen. Zo zei Alice Ernerst, voorzitter BIZ Haarlemmerbuurt, in een interview aan AT5 dat ze juist vreesde voor meer ongelukken. Vooral het eenrichtingsverkeer voor voetgangers zag ze als een probleem met de vele fietsers in de straat: 'Als een voetganger zich realiseert dat die op de verkeerde stoep loopt, steekt die over zonder te kijken.' 

Ook omwonenden ervaarden problemen met de maatregelen. Zo vertelde een bewoner aan Het Parool teleurgesteld te zijn in de gemeente: 'Mijn vrouw is mindervalide. Door deze maatregelen moeten wij honderden meters extra lopen om bij onze auto te komen'. 

Rechtszaak

Afgelopen week stapten buurtbewoners naar de rechter voor de ervaren parkeerhinder. Ze denken dat de huidige aanpassingen eigenlijk deel zijn van de plannen om de stad autoluw te maken. De voorzieningenrechter heeft echter geoordeeld dat de gemeente de weg mag blijven afsluiten voor autoverkeer. Volgens de rechter is de maatregel nodig om de verspreiding van het coronavirus te verminderen. De hinder voor buurtbewoners en ondernemers is in dat opzicht een bijzaak. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938