Start van hoofdcontent

Stad

nl

Namenmonument slachtoffers Holocaust in september onthuld

31 januari 2021, 12.55 uur · Door Redactie

Het Namenmonument voor de slachtoffers van de Holocaust in het Weesperplantsoen wordt in september officieel onthuld. Dat heeft burgemeester Halsema bekendgemaakt bij de jaarlijkse herdenking van de Holocaust. 

Het Namenmonument op een artist impression

Het monument komt in de groenstrook tussen de Weesperstraat en de Hoftuin te staan. Het is bedoeld ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust die nooit een graf hebben gekregen. Op  verschillende muren komen de namen te staan van 102.000 vermoorde Joden en 220 Sinti en Roma, met geboorte- en sterfdatum.

De eerste steen van het Namenmonument werd in september gelegd. Al sinds de aankondiging van het monument hebben verschillende buurtbewoners bezwaar gemaakt tegen de komst ervan. Zo waren ze bang voor een enorme toestroom van toeristen, bussen en de verkeersproblemen die daarmee zouden gepaard gaan.

Ook vonden ze het monument te groot en waren ze bang dat de grote muren voor donkere plekken en daardoor onveilige situaties zouden zorgen. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, stelde hen eind oktober in het ongelijk

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938