Ajax

NL
V

Onana neemt per ongeluk doping en wordt voor 12 maanden geschorst

5 februari 2021, 11.09 uur · Aangepast 5 februari 2021, 13.07 uur · Door Redactie

Het tuchtorgaan van de Europese voetbalbond Uefa heeft Ajax-doelman André Onana voor twaalf maanden geschorst wegens het overtreden van de dopingregels. Bij een controle op 30 oktober vorig jaar werd het middel Furosemide in zijn urine gevonden. 

De schorsing geldt met ingang van heden en geldt voor alle voetbalactiviteiten, zowel nationaal als internationaal. Ajax gaat in beroep tegen de straf.

Verkeerde tabletje

Op de ochtend van 30 oktober voelde Onana zich niet lekker. Daarvoor wilde hij een tabletje nemen. Onbewust slikte hij een middel dat zijn vrouw eerder voorgeschreven kreeg. Onana vergiste zich in het product, nam abusievelijk het medicijn van zijn vrouw, met uiteindelijk deze door de Uefa tegen de keeper getroffen maatregel tot gevolg. Daarbij is door het tuchtorgaan van de voetbalbond uitgesproken dat hij niet de intentie heeft gehad om vals te spelen.

De Europese voetbalbond vindt echter op grond van de geldende anti-dopingregels dat een atleet te allen tijde zelf de plicht heeft om ervoor te zorgen dat er geen verboden middelen in het lichaam terechtkomen. Onana en Ajax gaan tegen de uitspraak in hoger beroep bij het Court of Arbitration for Sport (CAS).

Quote

'Het is het aantoonbaar niet bedoeld geweest om zijn lichaam te versterken en zodoende zijn prestaties te kunnen verbeteren'

edwin van der sar, directeur ajax

Algemeen directeur Edwin van der Sar op de website van Ajax: 'Wij doen uitdrukkelijk afstand van prestatie bevorderende middelen, wij staan uiteraard voor een schone sport. Dit is een verschrikkelijke tegenvaller, voor Andre zelf maar zeker ook voor ons als club. Andre is een topkeeper, die al jarenlang zijn waarde bewijst voor Ajax en erg populair is bij de fans. Wij hadden gehoopt op een voorwaardelijke schorsing of op een veel kortere schorsing dan deze twaalf maanden, omdat het aantoonbaar niet bedoeld is geweest om zijn lichaam te versterken en zodoende zijn prestaties te kunnen verbeteren.'

Niet zo'n lekker weekje

Het is sowieso al niet zo'n lekker weekje voor Ajax. Sébastien Haller is door een administratieve fout niet ingeschreven voor de Europa League. Supertalent Bryan Brobbey wil de club verlaten en de transfer van Quincy Promes naar Spartak Moskou lijkt niet door te gaan. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938