Stad

NL
V

Voorbereidingen voor natuurijsbaan in volle gang: 'Ben er al een keer doorheen gezakt'

10 februari 2021, 20.18 uur · Door Redactie

Leden van ijsclub Hard Gaat Ie hebben vandaag urenlang gewerkt aan hun natuurijsbaan in Landsmeer. Ze hopen dat de baan dit weekend al open kan.

De baan lag vanochtend nog onder de sneeuw en het ijs was nog zeker niet overal dik genoeg. 'Het ging voorspoedig. Maar ik ben er al een keer doorheen gezakt met de machine', vertelt ijsmeester René Segers. Het ijs was op die plek 4 centimeter, op andere plekken was het een paar centimeter dikker.

Als de baan inderdaad open kan, zijn er alleen de leden van de ijsclub welkom. De eerste dag worden er naar verwachting alleen kinderen toegelaten, vanwege de coronamaatregelen en omdat zij lichter zijn. Voor volwassenen zou het ijs eigenlijk tien centimeter dik moeten zijn. Acht centimeter mag ook, maar dan mogen de schaatsers niet dicht bij elkaar komen. 

'Dat wordt een beetje lastig voor volwassenen', zegt Segers. 'Mensen zitten allemaal binnen door de coronatijd. Willen er allemaal uit. Net zoals ze in Friesland zeggen. Dat hou je niet tegen. De massa hou je niet tegen.'

De club wil het ijs vannacht rust geven en overweegt het morgen aan het einde van de dag nat te gaan maken, in de hoop dat het ijs ook aan de bovenkant gaat groeien. Voor de vrijwilligers is het een spannende tijd. 

Quote

'Het lijkt het toch te gaan gebeuren. Ook al is het maar twee dagen'

andries de weerd, voorzitter hard gaat ie

'Ik zit al weken naar die pluim te kijken', vertelt Andries de Weerd, de voorzitter van de ijsclub. 'Wat gaat die doen, wat gaat die doen? En dan lijkt het toch nog te gaan gebeuren. Ook al is het maar twee dagen. Je ziet ook de machines. Die staan gewoon te spartelen om te kunnen beginnen.'

De club laat deze week via de eigen website weten of en wanneer er op de baan geschaatst kan worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938