Start van hoofdcontent

Stad

nl

Redding vrouw uit ijskoud water gefilmd: 'Ik ben die agent heel dankbaar'

12 februari 2021, 21.01 uur · Aangepast 13 februari 2021, 07.08 uur · Door Redactie

De politie heeft beelden gepubliceerd van de reddingsactie in het water bij de Noorder IJpolder in Noord. De 26-jarige Fien was daar door het ijs gezakt op het moment dat ze haar hond uit het water trok.

De beelden zijn gemaakt door de camera van een politiehelikopter en staan op Instagram. Te zien is hoe een agent in een speciaal pak naar de vrouw toe zwemt en dat de twee daarna aan een touw naar de kant worden getrokken. 

De hond van Fien en haar vriend was achter een vogel aan het ijs opgerend en zakte er toen doorheen. 'Ze was aan het spartelen, we riepen haar en hoopte dat ze er op eigen kracht uit kon komen', vertelt Fien tegen AT5. Inmiddels is ze weer thuis en gaat het met zowel de hond als haar goed. 

Quote

'Toen ik haar bij haar nekvel vast had was ik 25 kilo zwaarder'

fien

'Na twee minuten in het water stopte ze met zelf proberen en was ze eigenlijk dood aan het gaan', zegt Fien, die daarom over het ijs naar het wak toe kroop. Ze wist al dat het ijs slecht was en hoorde het scheuren, maar kon toch bij de hond komen. 'Toen ik haar bij haar nekvel vast had was ik 25 kilo zwaarder en ben ik er doorheen gezakt. Ik heb haar wel een zetje onder de kont gegeven en het ijs opgegooid, daarna rende ze naar mijn vriend.'

Vervolgens probeerde de 26-jarige vrouw er zelf uit te komen, maar het ijs brak telkens af. 'Ik dacht toen, ik moet het ijs breken, zodat ik warm blijf. Ik ben best ver gekomen ook. Ik had denk ik dertig meter gedaan en de agent twintig meter. Hij gaf een touw en toen was het heel snel voorbij.'

Ook met de hond gaat het nu weer goed.

Ze heeft voor haar gevoel ongeveer dertig minuten in het water gelegen. Of ze zonder de hulp van de agent naar de kant had kunnen komen weet ze niet.

'Je weet niet hoe snel je onderkoeld kunt raken', zegt ze. 'Ik had zomaar kramp kunnen krijgen. Ik kwam wel vooruit, halve meter bij halve meter, dus weet niet of het gelukt was. Maar ik mag het graag denken en ben die agent wel heel dankbaar.'

De agent die zorgde dat ze uit het water kon komen is vandaag jarig. Volgens de politie is het een verjaardag die hij niet snel zal vergeten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938