Stad

NL
V

Rechtbank Den Haag: avondklok moet per direct worden opgeheven

16 februari 2021, 11.00 uur · Aangepast 16 februari 2021, 11.14 uur
Door Redactie · Foto: Inter Visual Studio

De avondklok moet per direct worden opgeven, dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag vanochtend bepaald. De uitspraak werd gedaan in een zaak die is aangespannen door de Stichting Viruswaarheid.

Volgens de rechter zorgt de avondklok voor 'een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer en beperkt (indirect) onder meer het recht op vrijheid van vergadering en betoging', zo schrijft de rechtbank in een persbericht. De rechter oordeelde daarom dat er een zorgvuldig besluitvormingsproces nodig is om de avondklok in te kunnen voeren.

Geen bijzondere spoedeisendheid

De avondklok werd door het kabinet ingevoerd om het aantal nieuwe coronabesmettingen verder terug te dringen. Bij de invoering werd gebruik gemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). In bepaalde spoedeisende gevallen kan die wet gebruikt worden om besluiten te nemen, zonder daarbij de Eerste en Tweede Kamer vooraf te betrekken.

Maar volgens de rechter was er in het geval van de avondklok geen bijzondere spoedeisendheid en had de Wbbbg niet gebruikt mogen worden. 'Dit blijkt uit het feit dat vóór de invoering van de avondklok al vaker over de mogelijkheid van een avondklok was gesproken'. De invoering van de avondklok was daarom niet legitiem en moet direct worden teruggedraaid.

Het is vooralsnog onbekend of de avondklok ook per direct wordt opgeheven. Het demissionaire kabinet heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van de rechter. Mogelijk gaat de staat in hoger beroep. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938